Danas je SVETI JOVAN KRSTITELJ

Vesti Autor: K.C. | 06:03 Petak, 20 01 2023

Danas je praznik Svetog Jovana, velikog Preteče. Ovo je jedna od najvećih slava u srpskom narodu.

Došao je kao prorok veći od svih proroka, i kako Crkva uči "nema takvoga niti se pojavio; On je prethodnik Svetila pesvetlog i glas Boga-Logosa, pratioc je Ženika, da pripremi Gospodu narod odabrani, da ih unapred očisti pokajanjem"; 

Dolazak Svetog slavnog proroka, preteče i krstitelja Gospodnjeg Jovana najavljivali su vekovima ranije prorok Isaija i prorok Malahija, a kada se vreme njegovog rođenja približilo, Sveti arhangel Gavril najavljuje prvosvešteniku Zahariji rođenje Jovanovo, da će Jovanova misija biti velika i blagoslovena i od Boga i od ljudi. Njegova propoved prethodila je dolasku Gospodnjem, a Sveti Jovan se označava kao poslednji prorok Starog Zaveta i prvi apostol i jevanđelista Novog Zaveta.

Mnogo je običaja kojih se vernici pridržavaju na današnji praznični dan. Tako se izbegava uzimanje noža u ruke, kao i hranu ili piće crvene boje. Nisu dozvoljeni crvene jabuke ili sokovi, jer to simbolizuje nevinu krv svetitelja koja je prolivena. U Hercegovini je običaj da se ne obavljaju teški kućni poslovi.

Na dan Svetog Jovana, vernici se kume i bratime, a žene ne bi trebalo da uzimaju pletivo, makaze ili igle. Veruje se da je danas odličan dan za polazak na put. 

Na ovaj dan, veruje se, treba oprati ikone. Verovanje kaže da se danas ikone iznose iz kuća i peru, odnosno brišu krpom pokvašenom svetom vodom. Veruje se da će se onom ko to ne uradi, te godine oduzeti ruke i noge.

U toku jedne bogoslužbene godine postoji šest praznika posvećenih Svetom Jovanu što ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamenjivi udeo u iskupiteljskom delu Gospoda Isusa Hrista.
U sedmičnom bogoslužbenom krugu svaki utorak posvećen je Svetom Jovanu, a pored toga prilikom pominjanja na otpustu Sveti Jovan pominje se odmah posle Presvete Bogomajke. Posle Presvete Bogorodice najveće poštovanje iskazano je Svetom časnom i slavnom Jovanu Proroku, Preteči i Krstitelju Gospodnjem. Jovanova  propoved prethodila je dolasku Gospodnjem u svet. On je udostojen da svoju desnicu položi na Spasiteljevu glavu prilikom krštenja u reci Jordan, a na kraju, posle svoje mučeničke smrti, biva propovednik Jevanđelja onima koji su u adu. Himnografija ga naziva i prvim pretečom, prvim prorokom, prvim mučenikom, prvim evangelistom, prvim apostolom i prvim monahom, zemaljskim angelom i nebeskim čovekom. Pored Gospoda i Presvete Bogorodice, sveta Crkva samo Svetog Jovana proslavlja više puta u toku godine.
Velikog sveca  poštuju i u islamskoj tradiciji gde je poznat kao Jahja ibn Zakarija - Jahja sin Zaharije i ukazuje mu se veliko poštovanje, smatrajući ga jednim od proroka.
Veruju da je bio svedok reči Božije o dolasku Ise Al-Masiha, odnosno Isusa Hrista. 

Veruje se da se glava Svetog Jovana se čuva, veruje se, u Damasku, u Velikoj Umejadskoj džamiji koja je jedna od najvećih i najstarijih na svetu. Pronađena je u iskopavanjima prilikom gradnje džamije

Jovan je propovedao pokajanje, mnogi su dolazili i ispovedali svoje grehe i on ih je krštavao pokajničkim krštenjem. Jovanu su dolazili u pustinju da ispovedaju grehe i krštavaju se u reci Jordan. Neki su to radili jer je bilo popularno ili mistično da idu u pustinju kod Jovana koji je bio neobičan prorok (kako se oblačio, živeo, i šta je jeo). Jovan  je bio oštar prema takvima gledajući kako ljudi dolaze da to urade mehanički a ne iskreno. Naglasio je da moraju plodovi pokajanja da se vide jer krštenje nema nikakvog smisla ako pokajanje nije iskreno već naprotiv - dolazi osuda.