Foto: ig/darijakisictepavcevic

Darija Kisić - Proboj Solunskog fronta KLJUČAN za Prvi svetski rat

Vesti Autor: K.C. | 18:47 Subota, 24 09 2022 Foto: ig/darijakisictepavcevic

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić je danas na Vojnom groblju Zejtinlik u Solunu prisustvovala odavanju počasti srpskim vojnicima povodom 104. godišnjice proboja Solunskog fronta. Proboj Solunskog fronta jedan je od najznačajnijih događaja u našoj istoriji, rekla je ovom prilikom ministarka Kisić.

„Proboj Solunskog fronta, čemu je hrabra srpska vojska dala najveći doprinos, predstavlja ključni momenat u Prvom svetskom ratu i jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji”, rekla je ona prevodeći državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte.

Ministarka je istakla da će Srbija biti večno zahvalna na hrabrosti i ljubavi prema otadžbini, i želji da svojoj domovini donesu slobodu i dodala, da su srpski vojnici svoje živote dali da bi današnje generacije živele u miru i slobodi, a to su i danas najveće vrednosti koje moramo da čuvamo.

„I danas kada stojimo ovde na vojnom groblju na Zejtinliku treba da budemo svesni da ono jeste simbol stradanja, ali je i simbol junaštva, slobode i ljubavi prema domovini. Neka je večna slava i hvala srpskim junacima”, navela je ministarka.

Ministarstvo je saopštilo da je Kisić na Zejtinliku razgovarala sa dugogodišnjim čuvarem ovog groblja Đorđem Mihailovićem.

„Srpski junaci, dok postoji Srbija i srpski narod postojaće i zahvalnost za vaš najviši primer junaštva, ljubavi i odanosti prema svojoj domovini i svom narodu. Živela Srbija!”, upisala je Kisić u Spomen knjigu.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovao je i ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović, a poštu srpskim vojnicima odali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Glavnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.