Foto: srbija.gov.rs

Dodatno jačanje odnosa sa Rusijom u oblasti zdravstva

Vesti Autor: M.S. | 13:20 Četvrtak, 26 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa direktorom Instituta „Gamalejaˮ iz Moskve, akademikom Aleksandrom Leonidovičem Gincburgom o saradnji naučno-obrazovnih ustanova dveju zemalja.

Vučević je, u ime Vlade i građana Srbije, izrazio zahvalnost na podršci Vlade Ruske Federacije i ovog instituta tokom pandemije koronavirusa, kao i na isporuci ruskih vakcina i razmeni informacija, zahvaljujući čemu je spasen veliki broj života.

Predsednik Vlade je istakao da je Srbija zainteresovana za dalju saradnju, pre svega kada je u pitanju projekat razvijanja vakcine protiv onkoloških bolesti, u kojem ovaj institut inovativnim pristupom postiže izuzetne rezultate.

Direktor Instituta „Gamalejaˮ je, ističući da u Srbiji postoji značajan industrijski i naučni kapacitet za proizvodnju vakcina, ocenio da će se buduća saradnja kretati u pravcu zajedničkog istraživanja i razvoja vakcina, kao i razmene znanja koja doprinose unapređenju zdravstva obeju zemalja.

Vučević je istakao da Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina u slučaju potencijalne nove pandemije, što se, kako je naveo, pokazalo i kao pitanje suvereniteta jedne države.

Premijer je čestitao direktoru Instituta „Gamalejaˮ na počasnoj tituli doktora na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, kao priznanju za doprinos u oblasti vakcinacije i javnog zdravlja, istakavši da očekuje nastavak uspešne saradnje, što bi dodatno ojačalo bilateralne odnose u oblasti zdravstva.

Sastanku su prisustvovali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.