Foto: carina.rs

DRAMA na izlazu iz Srbije - Zaustavljeno vozilo sa visokim nivoom RADIJACIJE, 9 policajaca završilo u bolnici

Vesti Autor: K.C. | 11:52 Utorak, 07 03 2023 Foto: carina.rs

Na graničnom prelazu Bezdan, zabeležen je visok nivo radioaktivnosti u automobilu državljanina Hrvatske koji je pokušao da izađe iz Srbije.

Na izlazu iz Srbije na GP Bezdan 4. marta u 20.30 časova na izlazu iz Srbije kontrolisan je državljanin Hrvatske L. M. (1974), kojem je u vozilu detektovana radioaktivnost, a u rezervnom točku u prtljažniku nađena je glava gromobrana, potvrđeno je u MUP-u Srbije.

Lokalni portal „SOinfo” objavio je da je u subotu na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu.

Prisustvo radioaktivnih materijala, po objašnjenju koje je dobio taj portal, otkrili su senzori postavljeni na graničnom prelazu koji su se oglasili i upozorili na visok nivo zračenja.

Uhapšeni su vozač i dva saputnika, L.M.(49), D.T. (36), i A.T. (40) državljani Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, kažu u MUP-u. Kako se navodi, uhapšeni su juče saslušani u Osnovnom sudu u Somboru gde im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti bekstva.

„SOinfo” navodi da je detektovano i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Nakon incidenta na granici, devet policajaca i carinika je završilo u somborskoj Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović".

Zbog izlaganja radijaciji, naloženo je da predaju radne uniforme i oni su po preporuci stručnjaka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" upućeni na lekarski pregled bez obzira na to što subjektivno nisu pokazivali znake takozvanog akutnog radijacionog sindroma.

Dijagnostičke metode kojima raspolaže somborska bolnica su to potvrdile, ali zbog nedostatka adekvatne opreme u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće utvrditi da li su i koliko ozračeni, te su ovih devet službenika MUP i Carina Srbije upućeni u Institut za medicinu rada u Beogradu na pregled.