Foto: srbija.gov.rs

Država u potpunosti likvidna i solventna

Vesti Autor: A.O. | 14:04 Nedelja, 29 01 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio danas je država potpuno likvidna i solventna i da trenutno na računu ima 450 milijardi dinara, kao i da se obaveze ispunjavaju u dan. Mali je u izjavi za Televiziju Prva podsetio na povećanje penzija i plata u javnom sektoru od januara ove godine, najavivši da će 2. februara uvećane penzije primiti samostalci, 4. februara vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. januara penzioneri iz privrede.        

On je rekao da očekuje rast BDP-a od 2,5 odsto ove godine i da je deficit budžeta pod kontrolom, dodavši da ohrabruju podaci da je inflacija dostigla pik u novembru i decembru i da se ona usporava i u evro zoni. Potpredsednik Vlade je istakao da je Srbija spremna za događaje u 2023. godine i da ima novca da pokrije potrebe do prvog kvartala naredne godine, dodavši da će, ukoliko bude bilo potrebno da se negde interventno reaguje, to i učiniti. Mali je ukazao na to da u Srbiji nema smanjenja potrošnje i da raste priliv PDV-a u budžet iz meseca u mesec, što govori o tome da i ekonomija radi. On je, takođe, naveo da pitanje Kosova i Metohija predstavlja najveći izazov za našu zemlju i da su  razgovori koji su u toku najvažniji faktor koji će opredeliti ekonomsku i uopšte politiku naše zemlje ove godine.

Potpredsednik Vlade je, odgovarajući na pitanje o efektima eventualnog povlačenja investicija zemalja Evropske unije, ocenio da bi to bilo katastrofa jer te zemlje u Srbiji zapošljavaju više od 200.000 ljudi. Mali je najavio da će u februaru biti potpisan sporazum sa EU o početku rekonstrukcije i izgradnje brze pruge od Beograda preko Niša do granice sa Severnom Makedonijom, za šta će Unija dati grant od 660 mliona evra. Prema njegovim rečima, potpisivanjem ugovora za infrastrukturu praktično se krenulo u izgradnju nacionalnog stadiona, koji će biti završen početkom ili polovinom 2026. godine.

Mali je rekao da je juče održan veliki skup, u organizaciji Ministarstva finansija i RFZO, čija tema je bila digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite, dodavši da su analize pokazale da postoje načini da se uštede stotine miliona evra u zdravstvstvenom sistemu koji bi bili uloženi u njegovo unapređenje.

Izvor: srbija.gov.rs