Foto: srbija.gov.rs

Građani štednjom energije mogu da prepolove račune za struju

Vesti Autor: M.S. | 14:44 Sreda, 01 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas, nakon otvaranja 12. međunarodnog sajma energetike u Novom Sadu, da građani štednjom električne energije mogu da prepolove račune tokom grejne sezone.

Đedović Handanović je podsetila građane na to da ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima od 20 do 40 odsto.

To je značajno više nego prošle godine, kada je tokom grejne sezone približno milion domaćinstava mesečno ostvarivalo uštede i popuste. Imamo dobre pokazatelje i želimo da nastavimo sa sličnim merama i u ovoj godini, dodala je ministarka.

Takođe, kako je navela, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energiju u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi, a ako svemu tome dodate popust za izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju ove grejne sezone, istakla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da se nastavlja sa olakšicama za socijalno ugrožene građane i to umanjenjem računa za električnu energiju, gas i grejanje i do 50 odsto za kategoriju energetski ugroženih domaćinstava.

Ministarka je objasnila da će svi primaoci uvećane socijalne pomoći, kao i penzioneri sa penzijama ispod 21.766,26 dinara do kraja grejne sezone ostvariti umanjenje od 1.000 dinara na računima za električnu energiju.

Đedović Handanović je pozvala ove kategorije građana da se raspitaju u svojim gradovima i opštinama za prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca.