Foto: beograd.rs

Gradonačelnik Beograda uručio vaučere za spisak želja dece iz Prihvatilišta za decu Beograda

Vesti Autor: K.C. | 13:48 Petak, 21 01 2022 Foto: beograd.rs

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Prihvatilište za decu Beograda i tom prilikom uručio vaučere korisnicima ovog prihvatilišta. Za decu i mlade od sedam do 18 godina obezbeđeni su vaučeri kojima će biti kupljeno ono što su gradonačelniku ostavili na spisku svojih želja.

– Kao dečiji hirurg i neko ko je sa decom radio ceo svoj radni vek, mogu da kažem da svaka pažnja koju ukažemo ovoj deci, njima mnogo znači. Često sam dolazio u kontakt sa onima koji nisu imali tako bezbrižno detinjstvo i isti polazni start u životu. Podsetiću da je Grad Beograd u februaru 2019. godine potpuno uredio ovu zgradu za decu iz prihvatilišta, u Ulici Živka Davidovića na Zvezdari. Investicija je vredna 120 miliona dinara i ovo novo prihvatilište danas može da primi 48 korisnika – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio da se u Prihvatilišu za decu Beograda trenutno nalazi dvadesetoro dece, te da ova institucija raspolaže sa ukupno 48 mesta i još jednom podsetio da je naša obaveza kao društva da se posebno fokusiramo i usredsredimo na njihove potrebe, negu, zaštitu i razvoj.

– Danas se nalazimo ispred prihvatilišta dok su naša deca unutra zbog trenutne situacije sa pandemijom virusa korona. Koristim priliku da zahvalim zaposlenima u ovoj instituciji koji su bili izuzetno posvećeni i uložili ogromne lične napore kako bi situaciju sa pandemijom održali pod kontrolom vodeći računa o svakom detetu. Moramo im odati priznanje jer rade težak, odgovoran, ali i lep posao. Pružiti podršku ovoj deci je možda nešto najlepše što čovek tokom svog života može da uradi – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je kazao da je ovo prihvatilište prvo mesto u koje deca i mladi mogu da dođu nakon izmeštanja iz bilo koje rizične i krizne situacije. Ove godine prihvatilište navršava 64 godine postojanja. Ustanova nudi dve vrste usluga deci i mladima: uslugu smeštaja u prihvatilištu, do 48 korisnika, i dnevnu uslugu svratišta, do 30 korisnika.

Dodatni kapaciteti u Prihvatilištu za lica bez krova nad glavom na Autokomandi

– Nijedno dete nikada nije vraćeno sa praga ovog prihvatilišta. Kada je reč o dnevnoj usluzi svratišta, deca ovde mogu da dođu od 8 do 16 časova svakog dana da se ogreju, nešto pojedu i dobiju odeću. Prijem dece u prihvatilište se vrši 24 časa dnevno tokom cele kalendarske godine. Ono što je takođe veoma važno – zaposleni u ovoj ustanovi u saradnji sa Centrom za socijalni rad vraćaju u školski sistem decu koja su samoinicijativno, usled svojih kriznih okolnosti u kojima su se našla, napustila obrazovni sistem. Svim ovim projektima, uključujući i izgradnju nove dečije klinike Tiršova 2, kao i izgradnju i rekonstrukciju škola i vrtića, vodimo računa o potrebama sve dece, kao i o tome da im uslove za život i razvoj učinimo boljim i lepšim – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

On je takođe dodao da je za ovu godinu opredeljeno i 39,5 miliona dinara za mlade starije od 18 godina koji napuštaju domski i hraniteljski smeštaj, a kojima će tokom godinu dana biti isplaćivan svakog meseca iznos u visini prosečne zarade, kako bi im bilo olakšano osamostaljivanje, dalje školovanje i pronalaženje zaposlenja.

– Grad Beograd odlučno nastavlja da vodi odgovornu socijalnu politiku. Dodao bih da smo u domenu socijalne zaštite obezbedili još 20 mesta u novom Prihvatilištu za odrasla i stara lica na Autokomandi. Grad Beograd nastavlja da brine o svim ranjivim grupama građana. Odvojena su sredstva i za sva lica bez krova nad glavom koja će dobiti lična dokumenta, zdravstvene knjižice, pasoše i lične karte, kako bi postali vidljiviji i kako bi im se što efikasnije pomoglo da izađu iz svojih kriznih situacija. Ne smemo zatvarati oči pred ovim problemima. Svi građani iz ranjivih grupa moraju dobiti adekvatnu podršku, a posebno deca koja su budućnost svih nas – zaključio je gradonačelnik Radojičić.