Foto: tw/PrimeministerGR

Grčki premijer Micotakis - Zapadni Balkan da se priključi EU 2033. godine

Vesti Autor: K.C. | 06:10 Subota, 11 06 2022 Foto: tw/PrimeministerGR

Na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu, grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije”, rekao je Micotakis.

Grčki premijer je po završetku samita SEECP, kojim je Grčka predsedavala, pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbednosti i prosperiteta i istakao da je to
osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena.

Usvojena zajednička deklaracija iz Soluna je zvanični dokument kontinuirane posvećenosti strana principima demokratije, pravne države i temeljnim principima međusobnog poštovanja i solidarnosti, rekao je grčki premijer.

Micotakis je kazao da je došlo vreme da se krene sa odlučnim koracima ka uključivanju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu, prepoznajući očigledno da moraju da promovišu značajne korake kako bi ih uskladili sa evropskim direktivama i da će samo tada njihovo pristupanje biti značajno.

Lideri deset zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, objavljenu nakon završetka samita SEECP u Solunu.

Na samitu, zemlje jugoistočne Evrope su se složile da sarađuju na unapređenju evropske perspektive regiona: dodatno ojačaju dijalog između EU i partnera u regionu koji nisu članovi EU i olakšaju približavanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i da daju prioritet energetskoj bezbednosti, intenziviraju saradnju u rešavanju bezbednosnih pitanja, povećaju sinergiju i povezanost ka ekonomskom rastu, rešavaju posledice kovida 19 i podstaknu razvoj „zelenog” rasta i rešavanje klimatskih promena.