Foto: srbija.gov.rs

Izgradnja novog bloka TE Kostolac značajna za razvoj Srbije

Vesti Autor: A.O. | 17:21 Subota, 26 11 2022 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo dočekale su danas poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac. Poslednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac stigao je danas brodom na gradilište u Kostolcu.

Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti za proizvodnju struje kako bi se svi osećali bezbednije, pogotovu u ovim nesigurnim vremenima, rekla je Đedović i istakla značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i NR Kine. Đedović je navela da je poslednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka. Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije (EPS), što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma važno, kako za građane tako za i privredu, istakla je Đedović.

Ambasadorka Čen Bo podsetila je da je izgradnja bloka B3 termoelektrane Kostolac značajna za razvoj Srbije, a posebno za proizvodnju struje i bezbednost energije. Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku, istakla je ambasadorka NR Kine.

Novi blok snage 350 megavata jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije. Srbija će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke kriterijume i dugoročno povećati sigurnost našeg energetskog sistema.

Izvor: srbija.gov.rs