Foto: narodnopozoriste.rs

Komemoracija i sahrana Tanasija Uzunovića 18. marta

Vesti Autor: K.C. | 09:36 Sreda, 15 03 2023 Foto: narodnopozoriste.rs

Komemoracija povodom smrti prvaka Drame Narodnog pozorišta Tanasija Uzunovića biće održana u subotu 18. marta u 11 časova na Velikoj sceni nacionalnog teatra, a sahrana, istog dana, u 14,30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta. Opelo počinje u 14,00 časova.

Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini.

Na matičnoj sceni poslednju ulogu, lik Zarije Vučića, jednog od glavnih junaka kultne „Velike drame“ Siniše Kovačevića, odigrao je 19. januara ove godine. 

Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, da bi potom prešao u Narodno pozorište u Beogradu. Završio je i slikarsku školu. Kad god bi u mladosti naslikao nešto, imao je osećaj da „krade“ od glume i izneverava sebe, smatrajući glumu svojom prioritetnom ljubavlju. Shvatio je, ipak, da je stvaralački izvor isti, samo su izražajna sredstva drugačija. 

Stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 16. januara 2002. godine, a nedugo posle toga, 22. februara, na premijeri „Velike drame“ tumačio je ulogu Zarije Vučića koju je maestralno igrao svih ovih godina u toj kultnoj predstavi koja je i dalje na redovnom repertoaru Velike scene.

Igrom sudbine, ispostavilo se da je prva uloga koju je dobio kao stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta, ujedno bila i poslednja koju je odigrao u svojoj veoma bogatoj i uspešnoj karijeri.   

Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska nagrada Grada Beograda i  Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta koji je dobio pre godinu i po dana povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta u Beogradu.