Foto: mfin.gov.rs

Mali: Sa penzionerskom karticom niže cene u 600 objekata

Vesti Autor: B.O. | 20:02 Utorak, 19 09 2023 Foto: mfin.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između Republičkog fonda PIO i 16 privrednih subjekata, koji su se priključili projektu „Penzionerske kartice nove generacije“.

Primena penzionerskih kartica će biti moguća od 1. oktobra, a njihovom upotrebom penzioneri će moći da ostvare brojne popuste i pogodnosti, da kupuju jeftinije, ili da dobiju povoljnije usluge kod privrednih subjekata koji pokažu društvenu odgovornost i priključe se akciji.

Mali je u Direkciji PIO Fonda u Beogradu istakao da je do sada napravljen dogovor sa približno 600 privrednih subjekata, a da se za kartice prijavilo oko 870.000 penzionera.

On je iskazao zahvalnost privrednim subjektima koji su se odazvali akciji, i pozvao i druge društveno odgovorne kompanije da se priključe projektu.

Penzioneri koji se još nisu prijavili za dobijanje kartice to mogu da urade onlajn ili u filijalama PIO fonda, na šalterima „Pošte Srbije“ i Poštanske štedionice. Prijava je jednostavna, a koristi očigledne, rekao je potpredsednik Vlade.

On je naveo neke primere popusta i pogodnosti koje će penzioneri imati korišćenjem penzionerskih kartica, i dodao da ugovor sa NIS-om, koji je danas, potpisan podrazumeva popust od jednog do tri dinara po litri goriva u zavisnosti od vrste goriva.

Takođe, kako je rekao, ugovor sa „Putevima Srbije“ podrazumeva smanjenje cene putarine za tri odsto za naše najstarije sugrađane.

Mali je podsetio na to da za desetak dana sledi povećanje penzija od 5,5 odsto, a od 1. januara za 14,8 odsto, istakavši da će za tri i po meseca, prosečna penzija iznositi 390 evra.

Ne samo da penzije rastu, već su sve stabilnije i potpuno bezbedne, s obzirom na to da PIO fond nikada nije bio stabilniji i nikada manje subvencija iz budžeta nije išlo u Fond, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je veoma važna poruka, jer sa najnižim dotacijama PIO fondu isplaćujemo nikada veće penzije.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je to posledica toga što imamo rekordan broj zaposlenih – u junu je taj broj iznosio 2.310.000, što znači da se plaćaju porezi i doprinosi, puni se PIO fond i na osnovu toga se isplaćuju penzije.

Pored povećanja penzija od 1. oktobra za 5,5 odsto, kako je podsetio, ne treba da zaboravimo i isplatu jednokratne pomoći penzionerima od 20.000 dinara, koja će biti realizovana između 25. novembra i 5. decembra.

On je naglasio da će povećanje penzija i plata biti iznad nivoa inflacije za ovu godinu, koja bi u decembru trebalo da bude na nivou od osam odsto, što govori o tome da će primanja građana biti veća u realnom iznosu.

Mali je najavio da se za 2024. očekuje nivo prosečne inflacije od 4,9 odsto, te da je jasno da sva povećanja premašuju inflaciju i da u realnim iznosima držimo i unapređujemo životni standard.

Namera je, kako je istakao, da se povećanjem plata, penzija i benefitima koji se nude putem penzionerskih kartica, ali i akcijom „Bolja cena“, poboljša životni standard građana.

Vlada Srbije će nastaviti da se bori za sigurnost radnih mesta i dalja ulaganja, ali i za svaku pojedinačnu cenu proizvoda kako bi se izborila sa inflacijom, zaključio je potpredsednik Vlade.

Među privrednim subjektima koji su danas potpisali ugovor sa PIO Fondom su NIS, „Putevi Srbije“, „Aman“, „MediGrup“, „Akvaten kompleks“ i Dom za stare iz Alibunara, Dom za smeštaj odraslih i starijih „Sveti Trifun“ iz Beograda, Očna kuća „Albert“ iz Beograda, Dijagnostički centar „Albert“ iz Beograda, SB „Merkur“ iz Vrnjačke Banje, Banja Rusanda Melenci, „Milenijum medikal centar“ i Vranjska Banja.

Ugovor su potpisale i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Junaković, Apatin, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gamzigrad iz Zaječara i Atomska banja iz Gornje Trepče.

U projekat će se, između ostalih, uključiti skoro svi trgovinski lanci, najveće apoteke, laboratorije, privatne zdravstvene ustanove i oftalmološke ordinacije.