Foto: srbija.gov.rs

Minimalno povećanje cene struje i gasa

Vesti Autor: A.O. | 15:06 Petak, 11 11 2022 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude minimalno, onoliko koliko je zaista neophodno, pri čemu će te cene i dalje ostati među najnižima u Evropi. Đedović je u izjavi za agencju Tanjug istakla da je država tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu i da će to nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane, pri čemu je izrazila uverenje da do povećanja cena neće doći ove godine.

Ona je ukazala na to da je povećanje cena neophodno kako bismo obezbedili našim preduzećima da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete. Ministarka je poručila da je uvoz struje kontrolisan, i dodala da je rad hidroelektrana u oktobru bio dobar i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, pri čemu uopšte nismo imali uvoz struje. Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u sličnom iznosu, rekla je Đedović. Ona je naglasila i da su investicije u energetski sektor neophodne i neminovne, dodavši da su započeti neki projekti koji će biti završeni u sledećoj godini, kao što su gasna interkonekcija sa Bugarskom i izgradnja novog postrojenja u Kostolcu B3 - termopostrojenja od 350 megavata koje je neophodno za proizvodnju bazne energije.

Đedović je ukazala na to da se tokom obilaska temoelektrana u Obrenovcu i Kolubari uverila da su postrojenja stara više od 30 i 50 godina, da su određena održavanja urađenja i da je potrebno da se planiraju nova kako bi se radni vek postrojenja produžavao. Prema njenim rečima, Vlada je odobrila da se hitno nabave sredstva, oprema i sve što je neophodno da bi sistemi mogli da rade adekvatno, da bismo mogli na njih da se oslonimo, pre svega u mesecima koji dolaze, i da se bolje pripremimo za narednu zimu.

Ona je, govoreći o gasu, navela da su skladišta u Mađarskoj i Banatskom Dvoru puna, podsetivši da je završen Balkanski tok i da se radi na završetku interkonekcija sa susednim zemljama, pre svega Bugarskom. Ministarka je navela da u rezervama imamo dovoljne količine mazuta, trenutno približno 32.000 tona, dodavši da na deponijama imamo oko milion tona uglja, ali i da se radi na obezbeđivanju uglja iz uvoza. Govoreći o Naftnoj industriji Srbije, Đedović je rekla da je to veoma važno preduzeće za privredu Srbije i dodala da je promena u vlasničkoj strukturi značajno strateško pitanje.

Izvor: srbija.gov.rs