Foto: MUP Srbije

MUP: Akcija pojačane kontrole saobraćaja u periodu od 13. do 19. juna

Vesti Autor: B.O. | 20:40 Nedelja, 12 06 2022 Foto: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 13. do 19. juna ove godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalјa koje su članice ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija će tokom trajanja akcije usmeravati patrole prvenstveno na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila, a poseban akcenat će biti stavlјen na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Od početka ove godine, vozači teretnih vozila izazvali su ukupno 1.384 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 24 osobe, a povređeno ukupno 380 osoba.

Vozači autobusa su od početka godine izazvali ukupno 22 saobraćajne nezgode, u kojima su poginule tri, a povređeno ukupno 59 osoba.

U poslednjoj međunarodnoj akciji usmerenoj na kontrolu autobusa i teretnih vozila, koja je sprovedena u februaru ove godine, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 teretna vozila, a otkriveno je 626 prekršaja koje su učinili vozači autobusa i 8.916 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila.