Foto: mod.gov.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Republici Italiji

Vesti Autor: M.S. | 11:44 Sreda, 05 04 2023 Foto: mod.gov.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Italiji, na poziv načelnika Generalštaba italijanskih oružanih snaga admirala Đuzepea Kava Dragonea.

Poseta je započela svečanim dočekom delegacije Vojske Srbije, nakon čega je usledio sastanak načelnika generalštabova i zvanični razgovori dveju delegacija u Generalštabu Oružanih snaga Italije u Rimu.

Na sastancima je razgovarano o dometima i perspektivama razvoja bilateralne vojne saradnje u širokom spektru oblasti od obostranog interesa, od zajedničkog učešća u mirovnim operacijama, preko obuke i vežbi, do vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje Srbije i Italije. Bilo je reči i o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i angažovanju italijanskog kontingenta u sastavu Kfora.

Zajednički je konstatovano da je bilateralna vojna saradnja razvijena, intenzivna i sadržajna i da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje, uz očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti suštinski i svestrani razvoj kako vojno-vojne saradnje tako i ukupnih odnosa u oblasti odbrane. 

U osvrtu na zajedničko učešće u mirovnoj operaciji u Libanu, gde od 2014. godine Vojska Srbije angažuje jedinicu ranga voda na obezbeđenju baze u kojoj je smešten italijanski kontingent mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, izraženo je zadovoljstvo odličnom saradnjom i visokim profesionalizmom srpskog i italijanskog kontingenta u misiji.

Tokom posete Italiji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je obišao Vrhovnu združenu operativnu komandu, Puk "Lansijeri di Montobelo", Komandu obaveštajne brigade i Komandu za mrežne operacije, dok će u nastavku posetiti i kompaniju "Leonardo", gde će delegaciji Vojske Srbije biti predstavljena paleta naoružanja i vojne opreme koje proizvodi ova kompanija.