Foto: tw/THR

Najbolji film ''CODA'', dodela Oskara u senci incidenta dvojice glumaca

Vesti Autor: K.C. | 06:10 Ponedeljak, 28 03 2022 Foto: tw/THR

Upravo je završena 94. dodela najprestižnije nagrade za sedmu umetnost u Los Anđelesu, u Dolbi teatru.

Film ''Dina'' je film sa najviše osvojenih Oskara, osvojivši čak šest, nagradu za najbolju režiju osvojila je Džejn Kempion, a film "CODA" je najbolji film sudeći po američkoj Akademiji.

- Hvala Akademiji što smo uspeli da uđemo u istoriju, hvala svima, ovo nije bilo lako, hvala našoj izuzetnoj ekipi, hvala svima u Parizu, mojoj porodici, ženi, deci i nadam se da me otac gleda odozgo - volim te tata -

Oskara za najboljeg glavnog glumca dobio je Vil Smit za ulogu oca sestara Vilijams u ostvarenju "Kralj Ričard".

- Plačem jer sam uspeo da osvetlim put nogim ljudima, ne plačem jer sam dobio nagradu... Umetnost imitira život... Izgledam kao ludi otac, kao što su pričali za Ričarda Vilijamsa, ali ja volim da radim lude stvari... On je bio neustrašivi zaštitnik porodice. Život mi je komplikovan trenutno, ali hvala mojoj majci... Hvala vam na ovoj časti i hvala u ime cele porodice Vilijams, hvala - rekao je uplakani Vil Smit koji se izvinio zbog ponašanja večeras.

Vil Smit je ranije na sceni imao sukob sa glumcem Krisom Rokom. Kada je komičar Kris Rok u šali prokomentarisao Džejdu Pinket-Smit, suprugu Vila Smita, glumac je izašao na scenu i lupio mu šamar.

Ser Entoni Hopkins je dodelio Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu, koju je osvojila Džesika Čestejn za ulogu u filmu "Oči Tami Fej".

- Hvala celom timu, hvala mom kolegi Endruu Garfildu koji je izvukao najbolje iz mene... Samoubistvo je vodeći uzrok smrti u SAD i utiče na mnoge porodice, uticao je na moju, rekla je Čestejn.

Akademija je odala priznanje jednom od najvećih filmova ikada - "Kumu" Frensisa Forda Kopole, snimljenom 1972. godine.

Pojavljivanje Frensisa Forda Kopole, Roberta De Nira i Al Paćina na sceni, režisera i glumaca filma ''Kum'', je bio jedan od najemotivnijih momenata na ceremoniji, Kopola se na ivici suza zahvalio Mariju Puzu i prijateljima na podršci:
- Ovakvi trenuci bi trebalo da budu iskreni i kratki i srećan sam što su sa mnom dva moja prijatelja sa kojim sam pre 50 godina započeo ovaj projekat. Velika je ekipa bila, ali zahvaliću se samo dvojici - Mariju Puzo, čije ime uvek stoji uz film "Kum", i Robertu Edmundsu. Hvala Vam, živela Ukrajina.

Nakon skromne prošlogodišnje ceremonije, Oskar se ove vratio u punom sjaju, sa oko 2.500 filmskih zvezda koje su prisustvovale ovogodišnjoj ceremoniji.
Za vođenje programa  su bile zadužene tri dame - Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vonda Sajks.