Foto: srbija.gov.rs

Nastavak saradnje sa Kancelarijom UN u Srbiji u više oblasti

Vesti Autor: B.O. | 16:08 Sreda, 10 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa novom stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Matildom Mordt o daljoj saradnji sa ovom organizacijom u oblasti nacionalnog strateškog okvira ciljeva održivog razvoja.

Vučević je ocenio da je delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu i saradnja sa institucijama od velike važnosti za Srbiju u pogledu podrške smanjenju siromaštva, očuvanju životne sredine, podizanju ekonomije i jačanju institucija.

Premijer je objasnio da je prioritet Vlade Srbije stvaranje boljeg poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija, od kojih bi velike benefite imao i domaći privatni sektor, mala i srednja preduzeća.

Predsednik Vlade je naveo da su industrija i poljoprivreda najvažnije privredne grane za očuvanje održivog privrednog rasta, kao i oblast turizma, koja poslednjih godina beleži značajan privredni rast.

Mordt je istakla da Ujedinjene nacije imaju važnu ulogu u rešavanju pitanja klimatskih promena i čestitala Vladi Srbije na izuzetnom angažovanju u jačanju institucionalnih kapaciteta u Srbiji za bavljenje tim pitanjem.

Ona je ukazala na to da podrška privatnim kompanijama u oblastima zelenih inovacija i IT tehnologija predstavlja veliki potencijal za ekonomiju.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji je naglasila da je saradnja sa Vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da očekuje njen nastavak u svim važnim oblastima.

Na sastanku je bilo reči o samitu UN, koji će biti održan u septembru ove godine, a na kojem će biti potpisan dokument o zajedničkoj agendi Ujedinjenih nacija i ispunjenju Agende 2030 sa njenih 17 ciljeva održivog razvoja.

Vučević je sagovornicu upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i svakodnevnim terorom Kurtijevog režima kojem su izloženi.

Premijer je, takođe, istakao da nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN nikako ne doprinosi stabilnosti u regionu, već naprotiv, dodatno narušava odnose unutar Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vlade je izrazio zahvalnost Kancelariji UN u Beogradu na saradnji, a novoj koordinatorki poželeo dobrodošlicu i uspeh tokom mandata.