Foto: minrzs.gov.rs

Obeležena 102-godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Vesti Autor: M.S. | 19:44 Sreda, 16 08 2023 Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predvodio je danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 102-godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Selaković je podsetio na to da je kralj Petar demokratski, privredno, ekonomski, naučno i kulturno uzdigao Srbiju na zavidan nivo u Evropi tog vremena, kao i da je kroz Balkanske ratove i Prvi svetski rat vodio naš narod do oslobođenja i ujedinjenja.

On je ukazao na to da je iza kralja Petra ostao ispunjen kosovski zavet, predivna Mauzolej crkva na Oplencu, ali i mnogo toga po Srbiji.

Ministar je ukazao na to da se država trudi da ne zaboravi one koji su ovoj zemlji doneli slobodu, koji su je ojačali i uzdigli, naglasivši da su u poslednjih pet godina podignuta tri spomenika kralju Petru – u Subotici, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

Negujući kulturu sećanja, mi u stvari stvaramo Srbiju za buduće generacije, a ugledajući se na svetle primere iz naše prošlosti, kao što je kralj Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac, idemo upravo tim putem, putem jačanja i građenja Srbije koja je politički, ekonomski, vojno, ali i naučno država, ne samo evropskog, već svetskog nivoa, zaključio je ministar.

Vence su položili i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola, Zadužbine „Kralj Petar Prvi“, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Prethodno je episkop šumadijski Jovan služio svetu arhijerejsku liturgiju i parastos kralju Petru Prvom.