Foto: srbija.gov.rs

Održan prijem „Serbia Beyond Future" u Njujorku

Vesti Autor: M.S. | 09:03 Petak, 27 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je u Njujorku, na prijemu Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, planove Srbije za dostizanje ciljeva održivog razvoja, projekat BIO4 kampus i govorila o izložbi EXPO 2027.

Begović je tom prilikom istakla da joj je čast da predstavi kako Vlada Republike Srbije vidi budućnost i u njoj ulogu nauke, znanja i inovacija koje mogu da unaprede ekonomiju, ali i društvo u celini.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je ukazala na to da je Srbija inicirala usvajanje Rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj i dodala da je naša zemlja pozvala sve vlade zemalja članica UN da koriste nauku i znanje kako bi se ubrzalo dostizanje ciljeva održivog razvoja.

Ona je navela da je kao odgovor na ogromne izazove koji su pred nama u medicini, poljoprivredi, proizvodnji hrane i očuvanju životne sredine, koje vidimo kao četiri najveća među izazovima, Vlada Srbije odlučila da izgradi BIO4 kampus.

Begović je istakla da će BIO4 kampus okupiti naučnike, privatan sektor, akademsku zajednicu - sve talentovane ljude povezane oko biotehnologije, biomedicine, bioinformatike i biodiverziteta.

Povezivanje informacionih tehnologija i veštačke inteligencije sa biotehnologijom, koja je postala najvažnija naučna sfera današnjice, stvoriće nove perspektive i obezbediti nam nova rešenja za probleme kojima pokušavamo da doskočimo, naglasila je Begović.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je dodala da se gradi više od 300 laboratorija u Beogradu u kojima će u početnoj fazi raditi preko hiljadu doktora nauka, više od četiri hiljade studenata i razvijaće se inovacije zajedno sa startap zajednicom, privatnim sektorom, naučnicima i Vladom Srbije.

Ona je govoreći o predstojećem predsedavanju Republike Srbije ispred Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju 2025. godine, rekla da je cilj da postanemo centar novih tehnologija.

Zaista vidimo ovu neverovatnu novu tehnologiju kao budući motor razvoja čitavog sveta, ali i kao izvor rešenja za globalne probleme. Takođe, organizujemo godišnji Samit Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju početkom decembra, dodala je ona.

Begović je tokom predstavljanja budućih planova Srbije, ukazala i na napore koje naša država ulaže da pripremi izložbu EXPO 2027.

Igra je izvor kreativnosti za umetnike, ali takođe i naučnike i inovatore. Ponosno ću citirati Nikolu Teslu: „Progresivni razvoj čoveka vitalno zavisi od inovacija“. Za mene, on je najveći naučnik svih vremena i prezentovao je svoja otkrića na Medison skveru i u Čikagu na svetskom sajmu, rekla je Begović.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je istakla da  sa ponosom ističe da će Srbija biti domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027.

Tema je igra – igra uma, igra za inovacije i Igra za čovečanstvo – Sport i muzika za sve. Beograd i Srbija će ta tri meseca biti centar sveta, kada očekujemo više od četiri i po miliona posetilaca, navela je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Begović je naglasila da je EXPO 2027 prilika za međunarodnu razmenu ideja, te pozvala sve da posete ovu manifestaciju, koja je izuzetna prilika za Srbiju da pokaže svetu koliko se razvija dok ide u potpunosti u korak sa novim tehnologijama.