Foto: mod.gov.rs

Održane svečanosti polaganja zakletve u Somboru, Valjevu i Leskovcu

Vesti Autor: M.S. | 19:55 Petak, 27 09 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanostima polaganja zakletve u kasarnama „Aerodrom“ u Somboru i „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Svečanosti u Valjevu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a svečanosti u Somboru zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Želimir Glišović.

Zakletvu u somborskoj, valjevskoj i u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu položili su kadeti 149. klase Vojne akademije i 16. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, slušaoci vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije „septembar 2024“.

Takođe, zakletvu su položili i učenici 52. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara”, kao i kandidati za prijem u specijalne jedinice po Projektu 5.000 i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2024“.

Gašić je, čestitajući položenu zakletvu prisutnima u kasarni u Somboru, ukazao na to da su oni danas dali reč da će čuvati i braniti svaku stopu naše zemlje i pravo na slobodu svih građana Republike Srbije.

Današnjim činom stali ste u odvažni i hrabri stroj u kome su, pre vas, stajali vaši očevi i vaši dedovi. Zato od srca još jednom čestitam i roditeljima naših kadeta i vojnika, poručio je ministar.

On je u obraćanju kadetima Vojne akademije poručio da je lekarska profesija koju su odabrali, uz uniformu koju nose, spoj humanosti i časti, zdravstvene etike i vojničkog morala, spoj najviših vrlina koje mogu staviti u službu svoga naroda i svoje države.

Danas ste položili vojničku, a po završetku školovanja predstoji vam i Hipokratova zakletva. Neka vam reči oba velika zaveta budu vodilja u predstojećem školovanju i profesionalnoj karijeri, naveo je ministar.

Gašić je u obraćanju prisutnima u kasarni u Valjevu rekao da je polaganje vojničke zakletve čin dubokog poštovanja i vere u vrednost koje naša vojska neguje i čuva.

Prema njegovim rečima, onaj ko izabere da nosi uniformu zavređuje posebno poštovanje, jer biti vojnik znači služiti opštem dobru, biti u zavetnom odnosu sa otadžbinom i biti spreman za napore i odricanja radi odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti jednog društva.

Ministar je, govoreći slušaocima vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire, naglasio da su u stroju mladi i obrazovani ljudi, akademski građani, čija rešenost da posle završenih studija steknu zvanje rezervnog oficira naše vojske govori o snazi njihove ličnosti i vrednostima koje baštine porodice iz kojih dolaze.

Svečanosti polaganja zakletve u Leskovcu prisustvovali su v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, direktor Inspektorata odbrane general-major Željko Petrović, načelnik Operativne uprave Generalštaba general-major Tiosav Janković, načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Milovan Vasić i komandant Trećeg centra za obuku pukovnik Zoran Cvetković.