Foto: privatna arhiva

POLEMIKA oko rušenja i izgradnje u parku Bukovičke banje NE JENJAVA

Vesti Autor: A.C. | 21:37 Utorak, 04 10 2022 Foto: privatna arhiva

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu je danas saopštio da su svi radovi koje u Bukovičkoj banji izvodi Privredno duštvo "Bukovička banja Stublina d.o.o. Arandjelovac" u skladu s merama zaštite koje je izdao taj zavod.
Time su zvanično negirane informacije medija koji tvrde suprotno.

Kako je rečeno u saopštenju nadležnog Zavoda, najpre se pojavila vest o rušenju "simbola Aranđelovca" - "Parnog kupatila" sa "Arkadama", ali, kako Zavod napominje, to kupatilo iz 1875. je porušeno još 30-ih godina prošlog veka.
Tako objekat koji je uklonjen i o kojem se piše, nije "Parno kupatilo", već "Otvoreno kupatilo" otvoreni bazen s pomoćnom zgradom u kojoj su bili tuševi i svlačionice.

Imao je trem s lučno zasvedenim stubovima, što je "najverovatnije dovelo do zabune, odnosno do mešanja te zgrade s obližnjim objektom 'Arkada' ".

Nadležni ukazuju i da nije tačna ni tvrdnja o budućem rušenju "Arkada" koje se, po uslovima Zavoda, moraju sačuvati i rekonstruisati u autentičnom obliku.

"Jedini radovi koji su izvedeni prethodnih nekoliko dana tiču se rušenja 'Otvorenog kupatila' zbog totalne rekonstrukcije", saopštio je Zavod.