Foto: tw/jevticdalibor

Poslanici Srpske liste verifikovali mandate u Skupštini Kosova

Vesti Autor: M.S. | 12:16 Četvrtak, 17 11 2022 Foto: tw/jevticdalibor

Danas je u skupštini u Prištini devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate i odmah napustilo sednicu skupštine.

Ovim činom, oni su sprečili plan Aljbina Kurtija da poslanike Srpske liste zameni podobnim Srbima.

Nakon polaganja zakletve poslanici su izdali saopštenje.

"Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava
srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd.

Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.

Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima", naveli su.