Foto: ig/sns_srbija

Predsednik Srbije povodom SUKOBA KFOR I SRBA u Zvečanu - Srbi i Srbija SAMO HOĆE MIR

Vesti Autor: K.C. | 21:15 Ponedeljak, 29 05 2023 Foto: ig/sns_srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM i dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, da dovede do krvoprolića ceo region. Predsednik Srbije je naglasio da je Aljbin Kurti jedini krivac za ovo što se događa na severu Kosova.

„U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je to pripremano za danas i sve u organizaciji Kurtija, sa željom da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, a on, koji je jedini krivac za sve što se događa, da pere pilatovski ruke i kaže da sa njim to nema nikakve veze", kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da je na severu KiM danas povređeno 52-oje Srba, da ih je i više, ali da su ovi zatražili pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, od kojih je troje teže povređeno, među kojima i Dragiša Galjak (50) koji je ranjen sa dva metka od strane albanskih specijalaca.

Vučić je u obraćanju građanima, navodeći šta se od jutros dešavalo, rekao da Srbima nije smetao Kfor, već specijalci Rosu, i lažni gradonačelnici i da je komandant Kfora za region istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnim organima.

„Kfor zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila Rosu iza kordona Kfora bliže opštini, jer se njihovi albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču Rosu i Kfora", naveo je Vučić. Predsednik ije izjavio da su u sukobima u Zvečan najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević, a da je povređen 41 pripadnik KFOR-a.

Vučić je pozvao zemlje Kvinte da urazume premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu "daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope, i deset i po godina bez formiranja ZSO".

„Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće samo mir i ne tražimo ništa više", rekao je Vučić.

On je u obraćanju medijima saopštio da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku pregovori sa KFOR o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak, portir iz Kososvke Mitrovice, koji je pogođen s leđa od strane albanskog specijalca sa dva metka i koji je operisan. Izneo je podatak da se doktori nadaju da će preživeti.

Govoreći o pripadnicima Vojske Srbije predsednik Vučić je istakao da „ćemo ih noćas obići, i nećemo dozvoliti pokolj Srba. Razgovarao sam sa međunarodnim zvaničnicima, a sutra u 8 ujutru treba da bude održan sastanak sa predstavnicima Kvinte," .