Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić: Dodatne mere zbog rasta cena

Vesti Autor: K.C. | 13:36 Petak, 18 03 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Razmatraju se dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom, izjavio je danas, na sastanku sa Misijom MMF-a u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni.

Predsednik se sastao sa predstavnicima delegacije MMF-a koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, a sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Vučić je istakao da glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

"Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima", naglasio je predsednik Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.

Predsednik je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

Predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni.

U Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima, ocenili su iz MMF-a

"Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom KOVID-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina", istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Posvećenost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu, pozitivno je ocenjena na današnjem sastanku.