Foto: pixabay.com

PRVO ZIMSKO jutro počelo mrazom

Vesti Autor: K.C. | 08:36 Sreda, 22 12 2021 Foto: pixabay.com

DANAS MRAZ I DEBELI MINUS

Zahlađenje u svim delovima zemlje, negde i do -15 STEPENI!

U Srbiji će ujutru biti slabog i umerenog mraza, uz prolazno naoblačenje tokom prepodneva, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Posle podne se očekuje pretežno sunčano i hladno. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od -9 do -4 stepeni Celzijusa, a najviša temperatura od 0 do 3 stepena Celzijusa.

U Beogradu će ujutru biti slabog, na širem području grada umerenog mraza, uz prolazno naoblačenje ujutru i pre podne. Popodne će biti pretežno sunčano i hladno.

Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od -6 do -4, najviša oko 1 stepen Celzijusa.

Prognoza za narednu nedelju
Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji se sutra i u petak ujutru očekuju slab i umeren mraz, mestimično magla ili niska oblačnost. Tokom dana umereno oblačno i toplije, posebno od petka kada će dnevna temperatura u većini mesta biti iznad proseka za ovaj period godine.

Slaba kiša očekuje se od nedelje.

Hladnija zima u odnosu na prethodne dve
Ove godine očekuje nas hladnija zima u odnosu na prethodne dve, ali sa temperaturama koje su u granicama normale, izjavio je danas pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović.

On je rekao da će se ova zima razlikovati od prethodne, koja je bila toplija, sa malo snega između 13. i 15. decembra, dok smo ove godine već imali prvi talas snega početkom ovog meseca.

- Period koji nam sledi do Nove godine biće sa nešto višom temperaturom, za predstojeći vikend se očekuje između 10 i 14 stepeni, pa će doći do topljenja snega, pogotovu na planinama gde je sneg i do 90 centimetara. Krajem godine se očekuje pad temperature, ali ona će biti u granicama proseka, najniža oko dva do tri stepena, a maksimalna oko 6 stepeni - rekao je Mihajlović za TV Tan‌jug.

On je podsetio da, za poslednjih deset godina, na našem području, građani posebno pamte dve zime - 2012. godinu, kada je snega bilo između 15. i 19. februara, kao i 2017. godinu, kada se u januaru pojavio led na Dunavu.

- Ova zima jeste nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, ali je i dalje u granicama proseka - rekao je Mihajlović.