Foto: Ministarstvo zdravlja

Saradnja Srbije i RS u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine

Vesti Autor: B.O. | 20:45 Petak, 27 09 2024 Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine.

Lončar je naglasio da će ova saradnja pomoći svima, jer se ide ka tome da nema razlike da li se neko nalazi u Republici Srpskoj ili Srbiji kad je u pitanju najkvalitetnija i najbolja zdravstvena usluga.

Ima još mnogo posla koji treba da uradimo i u Republici Srpskoj i u Srbiji vezano za zdravstvo, da uvodimo nove procedure, nabavljamo novu opremu i da pre svega ulažemo u naše zdravstvene radnike. To je naš zajednički zadatak, poručio je ministar.

On je, govoreći o uspostavljanju registra donora matičnih ćelija, rekao da je mnogo građana kojima je ovo životno pitanje, te da je Srbija otvorila mogućnost da se, ako se pojavi dete u Republici Srpskoj za koje u registru donora matičnih ćelija u Srbiji postoji odgovorajući materijal, lečenje sprovede na osnovu danas potpisanog memoranduma.

Šeranić je objasnio da memorandum omogućuje zavodima u oblasti transfuzijske medicine da razvijaju i unapređuju saradnju po pitanju registra donora matičnih ćelija i aktivnosti na uvođenju HLA tipizacije u Republici Srpskoj.

Prema njegovim rečima, HLA tipizacija tkiva je osnovni instrument koji nam treba za transplantacijsku medicinu u slučaju utvrđivanja genetske podudarnosti tkiva, ćelija i organa.

Memorandum se, kako je predočio, odnosi na promociju davalaštva, razmenu znanja, iskustava i tehnika po pitanju HLA tipizacije i drugih usluga kada je reč o transplantacionoj i transfuzijskoj medicini.

Cilj je pokretanje i vođenje registra donora matičnih ćelija u Republici Srpskoj na bazi iskustava iz Srbije, koja takav registar već ima, a do tada bismo videli kako da se građani koji su donori matičnih ćelija upišu u registar matičnih ćelija Srbije, naglasio je Šeranić.

On je istakao da je vrlo važno to što se na ovaj način proširuje okvir onih građana koji žele da daju matične ćelije, jer tako pomažu drugima.