Foto: unsplash.com

Svečano OTVARANJE aerodroma „Rosulje“ kod Kruševca u nedelju 26. juna

Vesti Autor: K.C. | 20:20 Petak, 24 06 2022 Foto: unsplash.com

Nakon dve godine izgradnje, aerodrom „Rosulje“ kod Kruševca, biće otvoren u nedelju 26. juna u 11 časova, najavilo je Javno preduzeće Aerodromi Srbije, koje upravlja kruševačkim aerodromom.

Aerodrom „Rosulje“ se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara. Vlada Srbije je u izgradnju aerodroma i njegovo opremanje uložila 342 miliona dinara.

Kruševački aerodrom namenjen je domaćem saobraćaju i manjim letelicama, rekao je direktor JP-a Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković.

„Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da je dobio dozvolu da ga koriste avioni čiji je raspon krila do 24 metra, a to su pajper, cesna, manji lir džet avioni, lasta i slične letelice koje imaju do 10 sedišta. Međutim, ovo je rađeno po standardima za avione ATR, što znači za regionalni saobraćaj i da će u budućnosti sa produženjem piste moći da se koristi za regionalni saobraćaj“, rekao je Zdravković.

Za svečano otvaranje u nedelju, biće priređen aero šou u kome će učestvovati nekiliko aviona i helikoptera kao i padobranci, najavio je direktor aerodroma Srbije.

Aerodrom „Rosulje“ nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.