Foto: uzvik

Liturgijom POMIRENJA u Hramu Sv. Save okončan RASKOL SPC i MPC

Vesti Autor: A.C. | 11:04 Četvrtak, 19 05 2022 Foto: uzvik

U HRAMU Svetog Save u Beogradu jutros u devet sati počela je liturgija pomirenja.

Liturgiju zajedno služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima i sveštenstvom obe crkve.

Istorijska liturgija označava okončanje raskola čime je makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje. Nakon 1991. kada je okončan raskol u SPC sa Novogračaničkom mitropolijom u Severnoj Americi, ovo pomirenje predstavlja zaceljenje velike i višedecenijske razdvojenosti crkve u Ohridskoj arhiepiskopiji od SPC ali i od ostalih kanonskih pravoslavnih crkava.

U Hramu na Vračaru okupio se veliki broj vernika, a primetno je i izuzetno veliko interesovanje medija za ovaj događaj.


SPC je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC.
Srpska pravoslavna crkva pozvala je verni narod da uzme molitveno učešće u ovom jedinstvenom i radosnom događaju.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i uputio sledeću poruku:

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća - napisao je Porfirije na Instagramu.

Poglavar makedonske crkve Stefan i tri najstarija mitropolita doputovala su u sredu u Beograd na zajedničku liturgiju sa patrijarhom srpskim Porfirijem i srpskim arhijerejima, čime je Sinod MPC prihvatio poziv SPC.

Odluka Sabora SPC i zajednička liturgija su usledile nakon što je Vaseljenska patrijaršija 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Sabor SPC, koji je u prolećnom zasedanju od ponedeljka, saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

"Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine. Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje".

Sabor SPC je naveo da će se u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama.

Poslednji pokušaj prevazilaženja raskola SPC i makedonske crkve bio je u Nišu 17. maja 2002. godine.

Zatim je Sabor SPC na svom redovnom majskom zasedanju 2003, doneo odluku o konstituisanju Sinoda autonomne Ohridske arhiepiskopije.

Zbog toga što se tada izjasnio za kanonsko jedinstvo sa SPC vladika Jovan Vraniškovski više puta je osuđen pred sudovima u Severnoj Makedoniji i u zatvoru je proveo pet i po godina. On je pozdravio čin pomirenja dve crkve, a prema pisanju beogradskih medija u narednom periodu će se povući u penziju.