Foto: srbija.gov.rs

Vlada Srbije usvojila odluku o BESPLATNIM udžbenicima za školsku 2023/2024. godinu

Vesti Autor: K.C. | 18:00 Četvrtak, 16 03 2023 Foto: srbija.gov.rs

Danas je na sednici vlade Srbije usvojena Odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2023/2024. godinu.

U saopštenju vlade se navodi, da će se u prvom ciklusu deliti udžbenici za matematiku, srpski jezik i književnost, odnosno srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija
Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno- vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu.

Pravom su obuhvaćeni i učenici koji osnovno vaspitanje i obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu IOP-3, i drugi učenici kojima su potrebni prilagođeni udžbenici uvećanog fonta, na Brajevom pismu ili u elektronskom formatu.

Ovo pravo mogu da ostvare i učenici koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.