Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati

Vesti Autor: K.C. | 16:20 Četvrtak, 10 11 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu, gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru.

Francuski predsednik Emanuel Makron, dočekao je predsednika Srbije ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a potom je usledio tet-a-tet sastanak.

Ovaj susret dolazi u trenutku kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine, a za sutra je planiran radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, sutra će otvoriti Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza", koji će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira.

Od 2018. se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima. Posebnost tih mera i rešenja je da imaju međunarodnu dimenziju, jer u izradi učestvuju različiti akteri iz celog sveta.

Borba protiv klimatskih promena je jedna od tema kojom se bavi Forum već duže, a pandemija je otežala postizanje ciljeva u toj oblasti.

Od rata u Ukrajini veći deo sveta je pogođen posledicama tamošnjih sukoba, kroz humanitarne krize, rastuću inflaciju i cene energenata, kao i rastuću nesigurnost u snabdevanju namirnicama, ali i političkim i ekonomskim poremećajima većih razmera, pa je ove godine najveći fokus upravo na toj temi.

Sutra i prekosutra, na različitim panelima, razmotriće se višeslojne krize sa kojima se suočavamo trenutno i učesnici će pokušati da daju svoj doprinos u savladavanju problema.

Predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama, a sutra ga očekuje i bilateralni susret sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.