Foto: unsplash.com

Danas je Svetski dan KOKICA

Lifestyle Autor: K.C. | 14:07 Četvrtak, 19 01 2023 Foto: unsplash.com

Danas se obeležava Svetski dan kokica. Bioskop, šetnju gradskim ulicama, dobru utakmicu, ne možemo ni da zamislimo bez ove, kako mnogi smatraju, zdrave grickalice. Retko ko može da odoli omamljujućem mirisu sveže iskokanog kukuruza. Najčešće ih jedemo slane, ali i sa raznim začinima, prelivene puterom, čokoladom, karamelom... Obojene... U široku upotrebu ušle su još u 19. veku. Neki ih primenjuju i kao laganu večeru.

Kombinacije poput dobrog filma i odličnih grickalica mnogima su na prvom mestu na listi večernjeg užitka, pogotovo kada vam je u planu puna činija kokica.

Kokice su, pre pronalaska aparata pravljene u kućnim uslovima, u dubokoj, dobro nauljenoj šerpi, uz obavezno jako treskanje, dok nemirna zrna kukuruza ne počnu da skaču i iskaču na sve strane. Nekada su se pravile i iznad vatre u žičanim sudovima. 

Prvi aparat za kokice osmislio je Čarls Kritors koji je je svoju spravu za pečenje kikirikija redizajnirao i isprobao u svojoj radnji još 1885. godine. Ovaj aparat, kao i svi u zlatnoj eri parnih mašina, takođe je pokretao mali parni mehanizam. Svoj izum, Kritors je predstavio i na Svetskom sajmu u Čikagu, gde je doživeo veliki uspeh. Sve ostalo je istorija! A da je tako svedoče nadaleko čuveni Muzej kokica Viandot i Antički muzej kokica J.H. Fentres.

Od tada, u upotrebi našli su se pokretne mašine za pravljenje kokica koje su vukli konji, aparati na električni pogon, kao i oni za masovnu upotrebu, prilagođeni bioskopskoj publici.

Da li su kokice zdrav izbor ili se zbog dobrog načina ishrane moramo odreći ove omiljene večernjeg grickalice?

Stručnjaci navode da su kokice uglavnom veoma zdrave, u zavisnosti od toga kako ih jedete, prenosi "Menshealth.com"

- Definitivno smatram da su kokice zdrave grickalice! Ne samo da su jedna od onih vrsta hrane koja nas veoma brzo zasiti, već se lako prave i vrlo su pristupačne. Samo je pitanje da li ih jedete sa nekim dodacima i da li ih spremate sa više ili manje nekog ulja, jer u tom slučaju lako možete smanjiti njihove prednosti - mišljenja je nutricionista Marjan Volš.

Kokice nude razne zdravstvene prednosti jer su prepune hranljivih materija i antioksidanata, a grickanje celog zrna može vam pomoći da povećate unos vlakana. Ukoliko su kokice vaš omiljeni izbor, biće vam sigurno drago da čujete da su zdravije od drugih grickalica koje sadrže dosta šećera ili soli.

Cineplexx bioskopi i ove godine obeležavaju Svetski dan kokica, pa ćete tako danas, uz kupljene M, L i XL kokice dobiti jednu besplatnu dopunu.

Srećan 19. januar - Dan kokica!