BRIKS, neka hvala!

Kolumne Autor: Darko Obradović | 08:55 Petak, 06 09 2024

Putin je u svom stilu subverzivca, pakosnika i štetočine uputio javni poziv predsedniku Vučiću za predstojeći samit BRIKS-a u Kazanju. Da je Putinu stalo do srpskih interesa ne bi na onako ohol i ciničan način uputio više opomenu nego prijateljski poziv. Kao što su srpske vlasti svesne teške pozicije Rusije onda bi isto tako i Rusija trebala da bude svesna pozicije Srbije. Ali ne, Rusija je imperija u čijoj postavci Srbija je tek još jedna država koju može zloupotrebiti. Srpski predsednik Vučić je diplomatski i državnički odgovorio na indirektni poziv i saopštio da ima važne sastanke sa svetskim državnicima. Ovakav odgovor znači da je predsedniku veoma stalo da na efikasan način zaštiti srpske interese i ojača međunarodnu poziciju Srbije. Od učešća na diktatorskoj internacionali kakav je BRIKS Srbija nema apsolutno nikakve koristi. Celokupna trgovinska razmena sa izvornim BRIKS-om (Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom) je manja nego li izvoz srpske poljoprivrede u EU. Ili još lakše za poređenje je srpski izvoz u Bosnu i Hercegovinu. Priče o BRIKS-u kao nekoj globalnoj alternativi spadaju u domen propagandnih floskula.  Zlobniku iz Kremlja ne treba ni odgovarati ni zahvaljivati već sigurnim korakom ići srpskim evropskim putem. Idemo tamo gde nam se isplati.

Od svog osnivanja 2009. godine BRIKS nije ispunio ni jedan svoj zacrtani cilj. Od operacije „izbacivanja dolara“ nema ništa. Razlog je vrlo jednostavan korporacije, pojedinci i države nemaju poverenja u diktatorske režime da bi svoj novac poverili njima. Zašto bi neko svoju fiskalnu stabilnost predao u ruke kumunistima iz Kine? Dovoljno je primera o sklonosti Kine da zloupotrebi bilo kakav oblik zavisnosti prema trećim subjektima. Zamislite da svoj novac položite u banku u kojoj već sutra može doći do krvoprolića među zaposlenima. Upravo je to slučaj sa Kinom. Mi ne znamo kako će ta zemlja izgledati narednih 50 godina. Šta će se dogoditi kada vlast komunističke države doživi kolaps? Sa režimima kakav je u Rusiji i Kini nikad se ne zna kad će propasti ili skliznuti u haos. U prilog tome ide činjenica da su ugledni ekonomisti 1961. godine predviđali da će Sovjetski Savez ekonomski stići Ameriku 80tih godina, a već 1997. prestići. Da zlo bude gore jedan od ljudi koji su to tvrdili bio je Nobelovac, a ostali su bili tkz. Zapadna ekonomska škola. Sličnu situaciju imamo i danas. Bez Kine BRIKS je još jedna besmislena ruska međunarodna organizacija, dok Kina pojačava obmanu ekonomske perspektive BRIKS-a. Nivo integracije unutar BRIKS-a je porazan. Njegove članice ne objedinjuju ni vrednosne, ni političke, ni ekonomske ni bezbednosne integracije. Oni efektivne odluke ne donose, a još manje da mogu koordinirati zajedničku politiku prema trećim stranama. Pro-BRIKS agitatori će reći da ima vremena. Na njihovu žalost vremena nema i neće ga ni biti jer su sve te države toliko različite, a njihovi interesi suprotstavljeni. Rat između Etiopije i Egipta samo što nije počeo zbog sliva Nila. Inače ovo su dve nove članice BRIKS-a. Oni oko životno važnog resursa ne mogu da se dogovore. Jedni grade branu čime će drugima uzeti vodu, dok drugi kopaju veštačku reku zbog čega će oni prvi ostati bez vode.

Što se tiče Srbije bilo kakva interakcija sa BRIKS-om može samo naneti štete nacionalnim interesima i građanima. Srbija je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, jednoj veoma konkretnoj naprednoj međunarodnoj organizaciji koja aktivno u milijardama evra pomaže našu državu. Od BRIKS-a Srbija nije dobila ništa i neće dobiti ni u budućnosti jer BRIKS tako ne funkcioniše. Što se tiče odnosa sa Kinom Srbija ih je dovoljno razvila i bez BRIKS-a. Istovremeno srpsko-kineski odnosi su jedna vrlo nepredvidljiva avantura i biće vrlo neizvesni u budućnosti. Iz svih tih razloga BRIKS Srbiji ne treba. Bilo kakva interakcija sa BRIKS-om šteti našoj međunarodnoj poziciji. Mi kao evropska država treba da igramo na proverenu opciju. Srbija ima bescarinski ugovor sa Rusijom, Kinom, Egiptom i bez BRIKS-a. Hajde da budemo realni i zaključimo da Ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom nije doveo do značajnog porasta izvoza i otvaranja novih radnih mesta. Uveren sam da će se isto pokazati i sa Kinom i Egiptom, a istovremeno obim izvoza roba i usluga u EU i Ameriku će se duplirati u skladu sa sadašnjim trendovima.

Savremeni međunarodni odnosi nisu plod propagandnog buncanja već veoma složeni procesi. Srbija je na kritičnoj tački da ostvari svoje interese. Nažalost nema elite koja će stati iza razvoja Srbije, državni naučni instituti su dobrim delom promoteri BRIKS-a. Krajnje je vreme da se preispita da li su to ideološki centri za promociju anti-srpskih interesa?