Foto: Beoinfo

„Dani evropske baštine 2023 – Živo nasleđe”

Lifestyle Autor: B.O. | 09:35 Sreda, 13 09 2023 Foto: Beoinfo

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tradicionalno jedan od nosilaca manifestacije „Dani evropske baštine”, svojim brojnim i raznovrsnim programima namenjenim publici najrazličitijeg uzrasta i interesovanja, saopšteno je iz ove ustanove.

Čitava manifestacija će biti zvanično otvorena upravo programom Zavoda – izložbom „Posveta beogradskom školstvu”. Ove godine stručnjaci Zavoda sve zainteresovane vodiće kroz beogradsko školstvo, sakralno nasleđe kosmajskog kraja, nasleđe Obrenovca i beogradske zadužbine, a najmlađi sugrađani imaće priliku da se upoznaju sa starim zanatima. Za programe koji podrazumevaju autobuski prevoz ili ulazak u institucije, obavezno je prethodno prijavljivanje i broj je ograničen na 30 ljudi.

Program u Zavodu započinje radionicom za decu „Narodno graditeljstvo i zanati” u petak, 15. septembra, od 16 do 18 časova. Radionicu vode dokumentarista Slađana Milojević, arheolog Ksenija Milenković i konzervator Nina Marija Koturović.

Deca će imati priliku da se upoznaju sa narodnim neimarstvom i veštinama narodnih graditelja, kao i sa tradicionalnim i umetničkim zanatima i zanatlijama.

Centralni program, kojim se i otvara manifestacija, podrazumeva izložbu „Posveta beogradskom školstvu” u galeriji Doma vojske u petak, 15. septembra u 19 časova. Osnovne i srednje škole grada Beograda i dalje žive u okviru urbanog jezgra prestonice i čine aktivni deo života njenih sugrađana, a mnoge od njih su utvrđene za kulturno dobro. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović.

U subotu, 16. septembra, predviđen je stručni obilazak crkava u kosmajskom kraju. Planiran je obilazak tri crkve u oblasti Kosmaja – Svetog Đorđa u Popoviću, Manastira Kastaljan i Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode istoričarke umetnosti Hajna Tucić i Irena Sretenović. 

Stručno vođenje „Beogradsko nasleđe i obrazovanje” i stručno vođenje kroz izložbu „Posveta beogradskom školstvu” povezuju ova dva programa Zavoda u petak, 22. septembra, u 17 časova. Okupljanjem je ispred Muzeja Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21. Tokom šetnje biće predstavljeni objekti koji su vezani za obrazovanje u 19. i 20. veku. Nakon stručnog vođenja kroz istoriju i arhitekturu, odlazi se u Dom vojske i u galeriji prisustvuje stručnom vođenju kroz postavku posvećenu beogradskom školstvu. Šetnju vode istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, a stručno vođenje kroz izložbu istoričarka umetnosti Ljubica Radovanović. 

U subotu, 23. septembra, stručni saradnici Zavoda će predstaviti mlin Suvobor u Obrenovcu i Obrenovačku čaršiju. Mlin Suvobor je reprezentativno ostvarenje industrijske arhitekture s početka 20. veka i prikazuje razvoj proizvodne industrije u Srbiji. Okupljanje: stajalište za turističke autobuse Pionirski park u 10 časova. Obilazak vode etnolog-antropolog Anđelija Milašinović i arhitekta Bojana Savić. 

Stručno vođenje „Beogradske zadužbine i zadužbinari – Nikola Spasić, Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milutinović Kolarac” biće organizovano u ponedeljak, 25. septembra, u 17 časova. Tokom šetnje govoriće se o Nikoli Spasiću i zgradi njegove zadužbine, Kapetan Miši Anastasijeviću i Kapetan Mišinom zdanju, kao i zgradi Kolarčeve zadužbine, koja će se moći obići u saradnji sa Zadužbinom. Okupljanje je ispred Zadužbine Nikole Spasića, Knez Mihailova 33. Šetnju vodi istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara.