Foto: tw/ekonomskionline

Dva filma iz Srbije nominovana za prestižnu nagradu u Kanu

Lifestyle Autor: M.S. | 12:54 Sreda, 24 05 2023 Foto: tw/ekonomskionline

Na Filmskom festivalu u Kanu, mreža sedam vodećih evropskih festivala dokumentarnog filma, objavila je listu filmova nominovanih za prestižnu, godišnju nagradu Doc Alliance Award 2023 tokom Doc Day-a, a među 16 filmova nominovanih za ovogodišnju nagradu nalaze se i dva filma iz Srbije.

Programeri i umetnički direktori festivala Doc Alliance, od 2008, svake godine za nagradu nominuju po jedan kratki i jedan dugometražni dokumentarni film. Dugometražni hibridni film "Kristina", Nikole Spasića, koji je predložen od strane festivala FIDMarseille i "Prilagođeni", Dejana Petrovića koji je nominovan za najbolji kratki dokumentarac na predlog umetničkog direktora Dokufesta.

Filmovi nominovani za nagradu imaju priliku da, tokom godine, budu prikazani na nekim od festivala Doc Alliance - CPH:DOX, Docslisboa, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava, Millennium Docs Against Gravity, Visions du Rael, a žiri, sastavljen od filmskih kritičara i predstavnika filmske industrije, dodeljuju dve nagrade - za najbolji kratki i najbolji dugometražni film. Proglašenje ovogodišnjih pobednika je avgustu u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji, na Dokufestu, koji je ove godine gost festival Doc Alliance.