Foto: Marija Tomić

Fontana di Trevi – fontana koja ispunjava želje

Lifestyle Autor: Marija Tomić | 12:01 Utorak, 23 05 2023 Foto: Marija Tomić

Hodajući ka trgu Trevi čućete huk vode kao potvrdu sa ste na pravom putu i da je fontana na samo nekoliko koraka od vas. Ušuškana na sjajnoj lokaciji, u istorijskom centru grada, nalazi se jedna od najpoznatijih fontana – fontana di Trevi. Možete je posetiti svakoga dana, 365 dana u godini, čak i sada, iz vašeg doma putem linka.

 Kako se nalazi na raskrsnici tri ulice, na malom trgu, oko nje je uvek velika gužva, koju možete izbeći u ranim ujutrnjim časovima ili kasno veče. Ali nemojte misliti da ćete i tada biti sami, ovo je jedno od najposećenijih mesta u Rimu.

Osim što ćete uživati u prelepom pogledu na ovo barokno delo i smaragdnu vodu, prema legendi, ova fontana može da vam ostvari želju. Potrebno je samo da ubacite novčić, dva ili tri...Pomenuta legenda kaže da ukoliko ubacite novčić u fontanu sigurno ćete se vratiti u Rim. Ako ubacite dva novčića naćićete ljubav svog života, a ukoliko ubacite tri, ljubav će biti krunisana brakom. Ali morate znati da je potrebno da novčiće obavezno ubacite desnom rukom preko levog ramena kako bi osigurali ostvarenje želje.

Ono što je zasigurno produbilo verovanje u ovu legendu i donelo popularnost ubacivanju novčića u fontanu jeste američki film „Tri novčića u fontani“ iz 1954. godine. Film govori o tri lepotice koje u večitom gradu traže svoje prave ljubavi.

Možda je baš zbog svega ovoga fontana di Trevi najromantičnija i najpoznatija fontana u Rimu.

Svakako, ako vas put nanese u glavni grad Italije nemojte propustiti priliku da ubacite novčić. Možda vam se otvari jedna od ove tri želje, ko zna...