Foto: bgf.rs

Veliki JUBILEJ - 100 godina Beogradske filharmonije

Lifestyle Autor: K.C. | 16:20 Četvrtak, 01 06 2023 Foto: bgf.rs

Beogradska filharmonija obeležiće 100 godina rada koncertnom sezonom, koja će pod sloganom Zauvek", trajati od juna 2023. do juna 2024. godine, najavila je portparol orkestra Jelena Milašinović.
Proslava jubileja počinje 13. juna poklon koncertom Filharmonije u Kolarčevoj zadužbini, na dan kada kada je 1923. godine grupa entuzijasta osnovala orkestar sa Stevanom Hristićem (1885-1958) na čelu, najavila je Milašinović na konferennciji za novinare.

Povodom ovog velikog jubileja, Beogradska filharmonija priređuje Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji od 1. juna na filharmonijskoj blagajni (Studentski trg 11) kao i onlajn od 10 časova.Gala koncert ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom, doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Maestro Mehta je sa velikim entuzijazmom podržao inicijativu Otvoreni Balkan između Srbije, Albanije i Republike Severne Makedonije, a zajedno sa Beogradskom filharmonijom prirediće vrhunske muzičke događaje za publiku ovih zemalja.
Na programu sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i „Fantastične simfonije“ Hektora Berlioza. Nakon Gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.
Koncert povodom stogodišnjice orkestra biće njegov 11. nastup sa Beogradskom filharmonijom, a poslednji put je to bilo 2021. godine povodom obeležavanja šest decenija od prvog nastupa sa Filharmonijom što je ujedno bio i maestrov debi.
Kako je najavljeno, kruna početka obeležavanja jubileja biće 2. jula kada je na prostoru beogradskog Ušća predviđen veliki koncert na otvorenom uz Diznijevu fantaziju".

Šef dirigent Gabrijel Felc je podsetio da će predstojeća sezona njemu biti sedma sa Beogradskom filharmonijom, kao i da se raduje rođendanu koji je uvek poseban, a 100 godina je veliki trenutak".
Iz slavljeničke sezone, Felc je izdvojio 15. septembra koncert Za Tasu" i izvođenje Simfonije broj 3 Gustava Malera, kao i sledeći 22. septembra na kome će sa filharmonijom nastupiti violinista Nemanja Radulović.