Foto: fb/printscreen

Na današnji dan 1918. nad Belom kućom se vijorila SRPSKA zastava

Lifestyle Autor: K.C. | 12:29 Četvrtak, 28 07 2022 Foto: fb/printscreen

Na današnji dan pre 104 godine nad Belom kućom vijorila se srpska zastava, saopštila je Američka ambasada.

"Zahvaljujući jednom od vas, na današnji dan 1918. godine, zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće. Bio je to samo jedan od gestova koji su odražavali solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je užasno propatio za vreme Prvog svetskog rata", navodi ambasada SAD na Tviteru.

Na Tviter nalogu je postavljen link koji vodi na stranicu ambasade, na kojoj piše da su SAD zvanično slavile 28. jul 1918. godine kao "Dan Srbije".

"Državni sekretar Robert Lansing je 27. jula pozvao svakog Amerikanca da se u nedelju, 28. jula, dođe u crkvu i izrazi solidarnost prema srpskom narodu i njihovu potlačenu braću u drugim zemljama, da prizovu blagoslov svemogućeg Boga za njih i uzrok za koji se bore", navodi se u tekstu i dodaje, da se zahvaljujući tadašnjem srpskom ambasadoru u SAD i članku objavljenom u "Detroit njuzu" danas zna, da se nad Belom kućom tog dana prvi put vijorila srpska zastava.

"Osim američke i srpske zastave, samo se još jedna vijorila iznad Bele kuće. Kako se navodi, to je bila francuska zastava, na 131. godišnjicu pada Bastilje, 14. jula 1920. godine".