Foto: narodnopozoriste.rs

Narodno pozorište SVEČANO proslavlilo 154. rođendan - Dodeljena godišnja priznanja

Lifestyle Autor: K.C. | 12:59 Sreda, 23 11 2022 Foto: narodnopozoriste.rs

Juče je Dan Narodnog pozorišta, tradicionalno protekao u svečanom, slavljeničkom tonu - dodeljena su godišnja priznanja, podeljene zlatne značke, ispraćeni članovi kolektiva u penziju.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta, dramski umetnik Svetislav Goncić čestitao je zaposlenima Dan pozorišta poručujući da „kroz prepoznavanje i nagrađivanje zaslužnih pojedinaca mi slavimo umetnost i dajemo značaj svim naporima, odlukama i postignućima u poslednjih godinu dana, a i šire". 

„Potvrđujemo smisao takvih napora i kreativnih rezultata koji u vertikali postojanja nacionalnog teatra zauzimaju svoje mesto kao vremenski putokaz za buduće generacije. I, upravo, zato želim da naglasim da je protekla godina bila veoma dinamična, čak se može reći odlučujuća, doneli smo neke hrabre i dobre odluke - imamo nove predstave za koje se traži karta više, tu su neki novi mladi umetnici i pozorišni radnici koji su sada deo Narodnog pozorišta. Da, zaposlili smo mlade ljude, jer nama je mnogo važno kako i sa kim gradimo budućnost, istakao je Goncić, podsećajući da je u prošloj godini zaživeo i kulturni projekat "Otvoreni Balkan", kao i da će se saradnja (uz Severnu Makedoniju i Albaniju) proširiti i na druge zemlje regiona.

Mladi glumci, koji su nedavno postali članovi ansambla, Mina Nešković i Petar Strugar, pojavili su se u "ulozi" voditelja proslave. Uz podsećanje na ostvarene uspehe i osvojena festivalska priznanja, juče je saopšteno da nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u prethodnoj sezoni pripala predstavi "Rat i mir" u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića.

Priznanja za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja osvojili su Ivan Tomašev, prvak Opere, Sofija Matjušenska, solistkinja Baleta, Irena Dragović za pionirski umetnički poduhvat (predstavu "Deca"), rediteljka Tanja Mandić Rigonat za moderno i autentično rediteljsko čitanje predstave "Nora", kao i glumci Hadži Nenad Maričić i Kalina Kovačević.

Takođe, nagrade za izuzetan ukupan umetničkoi radni doprinos dobile su balerine Teodora Spasić i Margarita Černomuhina, a Siniša Kovačević za autorsko ostvarenje "Godine vrana" i dvadesetogodišnji umetnički doprinos repertoaru drame sa predstavom "Velika drama". Pečat za doprinos radu Narodnog pozorišta pripao je Dušanki Stojanović Glid, Aleksandri Nikolić, Bošku Puletiću, Maši Milanović Minić, Siniši Jovanoviću, Darku Đorđeviću, Balši Đogu, Milanu Kovačeviću i  horu Opere Narodnog pozorišta.
Najznačajniji događaj usledio je na kraju svečanosti. Uručena je nagrada "Raša Plaović" (za afirmisanje najveće vrednosti pozorišne glume na beogradskim scenama u jednoj sezoni) Vanji Ejdus za ulogu Aleksije u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", u režiji Juga Đorđevića.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi se da je igrajući ovu zahtevnu ulogu Vanja Ejdus "pažljivo odabranim, ubedljivim glumačkim sredstvima, uzbudljivom, iskrenom i tananom emocijom, proizvela moćno katarzično dejstvo".

Na rođendanu kuće, kolege su se formalno oprostile od umetnika koji su otišli u penziju a među kojima su, između ostalih, Radmila Živković, Ljiljana Blagojević, Gojko Baletić, Jelena Vlahović, kao i jedan od najomiljenijih pozorišnih blagajnika u Beogradu, Zoran Petrović. Oni koji su došli da prime povelje ovim povodom, ispraćeni su burnim aplauzom, a velike simpatije izazvalo je kratko obraćanje Radmile Živković:

- Očajna sam što odlazim u penziju. Ali da znate, ja pozorište nikad napustiti neću!