Foto: x/CultureCrave

NOVA kategorija na dodeli nagrada Oskar od 2026. godine

Lifestyle Autor: K.C. | 15:42 Petak, 09 02 2024 Foto: x/CultureCrave

Oskari od 2026. godine, odnosno 98. dodele, uvode novu kategoriju za najbolji kasting, objavila je Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Tako će Oskari imati prvu novu kategoriju još od 2001. godine, kada je po prvi put dodeljena statueta za najbolji animirani film.

„Direktori kastinga igraju ključnu ulogu u stvaranju filmova i, kako Akademija evoluira, ponosni smo da dodamo kasting na listu kategorija koje prepoznajemo i slavimo“, objavili su Bil Krejmer i Janet Jang.

Nedavno formirani Odbor kasting direktora zahvalio se na ovakvoj vrsti podrške, za koju smatra da odaje priznanje svim naporima njihove grane industrije.

Pravila za ovu kategoriju i ko bi sve mogao da bude kandidat biće objavljene u aprilu 2025. godine, zajedno sa svim ostalim pravilima za 98. dodelu Oskara.

Napori da se ova kategorija prizna kao posebna na dodeli postoje još od kraja 1990-ih, kada je vladao veliki pritisak da se ona konačno uvede.

Međutim, to je tek sada uspelo da dođe na red i mnogi su pohvalili odluku Akademije da konačno prizna značaj kasting direktora.

Još jedna kategorija koju bi mnogi voleli da vide je ona za najboljeg kaskadera, o čemu je prošle godine govorio i Čad Stahelski, reditelj serijala Džon Vik.

Da podsetimo, ovogodišnja dodela Oskara biće 11. marta.