Foto: serbia.travel

Otvaranje izložbe "Hemijska tvrđava" u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike

Lifestyle Autor: B.O. | 08:49 Sreda, 17 04 2024 Foto: serbia.travel

Izložba „Hemijska tvrđava“, autorki dr Jasminke Korolija i dr Ljube Mandić, posvećena sto pedeset petoj godišnjici otkrića periodnog sistema hemijskih elemenata i sto devedeseto godišnjici rođenja njegovog graditelja Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva, će biti otvorena u sredu, 17. aprila 2024. godine, u 19.00 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike, Dobračina 51.

Izložbu će otvoriti prof. dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izložba „Hemijska tvrđava“ za posetioce će biti dostupna od 18. aprila 2024. godine.

O izložbi:

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije ali i anstezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, „Molekulski taksi“ kiseonika, Lud kao šeširdžija, Zbog njega nas um napušta, „Itaj, itaj!“, Pacifista među najotrovnijim metalima, Aristokratija u moru, Grumen od 112 kg... Na izložbi će biti prikazani i različiti predmeti, materijali, kao i interaktivni eksponati. Na izložbi je prikazano kako se periodni sistem menjao i rastao sve do 2010. godine kada je otkriven 118 element tenesin. Za izložbu je odabrano 28 hemijskih elemenata najčešće prisutnih u našem životu.

Veze Mendeljejeva sa Srbijom

Za razliku od zemalja na Zapadu, u Srbiji već 1874. godine hemičar Sima Lozanić, univerzitetski profesor, naučnik, prvi rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, u univerzitetskom udžbeniku iz neorganske hemije pominje periodni zakon i periodni sistem elemenata, što je bilo prvi put van ondašnje Rusije. U drugom izdanju ovog udžbenika iz 1880. godine opširno piše o „Zakonu perijoda”. Na predlog Sime Lozanića Mendeljejev je 1904. godine izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije.

Izložba „Hemijska tvrđava“ realizovana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.