Foto: fb/Ministarstvo kulture

Slike Save Šumanovića za VELIKI jubilej - 50 godina Kulturnog centra Srbije u Parizu

Lifestyle Autor: K.C. | 08:31 Petak, 26 05 2023 Foto: fb/Ministarstvo kulture

„Kulturni centar Srbije u Parizu već pola veka ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske i pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince'', poručila je sinoć u Parizu ministarka kulture Maja Gojković.

Gojković je otvorila izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja je organizovana u saradnji sa Galerijom Matice Srpske i Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada i kojom je ujedno započelo obeležavanje jubileja 50 godina ove naše kulturne institucije u Parizu.

- Veliki broj umetnika iz Srbije školovao se u ovom gradu i u njemu stekao svetsku slavu. Među njima, svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom, Sava Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura naših dvaju zemalja, Srbije i Francuske – istakla je ministarka.

Ministarka kulture je naglasila da i ova izložba svedoči o tome da je naša umetnost integralni deo svetske i evropske scene, i da je srpska kultura oduvek bila u dinamičnom odnosu sa drugim kulturama. Istakla je i da je Kulturni centar u Parizu jedna od najvitalnijih tačaka kulturne diplomatije Srbije, a istovremeno i polazna tačka mnogobrojnim mladim umetnicima ka svetski poznatim karijerama.

- Kulturni centar Srbije u Parizu čini da bolje upoznamo i više razumemo jedni druge i da zajedno negujemo tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda – zaključila je miistarka kulture Srbije.

Zamenik direktora za evropski Balkan pri francuskom ministarstvu za spoljne i evropske poslove Nikola Faj, istakao je značaj ove institucije.

- Umetnost i kultura su važni mostovi između naše dve zemlje. Srbija je deo evropskog kulturnog prostora – kazao je između ostalog Faj, a onda i na srpskom jeziku dodao: - Živelo srpsko-francusko prijateljstvo.

Prisutnima su se obratili i direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović, kao i državni sekretar Goran Aleksić.

Kako se navodi, sinoćni događaj u Kulturnom centru bio je rezervisan za visoke zvanice iz sveta politike i kulture, dok će večeras vrata biti otvorena za širu publiku. Među zvanicama je bio i ambasador Kine u Parizu Lu Šaje, s kojim je ministarka Gojković srdačno razgovarala. Proslavu su uveličali i diplomatski predstavnici Bangladeša, Albanije, Italije, Liberije, Kenije, Mauricijusa, Perua, Slovenije, Mađarske... U programu su učestvovali i pijanistkinja Anja Radinović i perkusionista Mamadu Traore.

Veliki broj Francuza, turista iz celog sveta i naših ljudi koji žive u Francuskoj svake godine posete srpsku „kulturnu ambasadu" u Gradu svetlosti.