Foto: fb/Hrvatski astronomski savez

Sutra će KOMETA biti NAJBLIŽE ZEMLJI!

Lifestyle Autor: K.C. | 18:28 Utorak, 31 01 2023 Foto: fb/Hrvatski astronomski savez

Kometa C/2002 E3 (poznata i kao ZTF) sutra će biti najbliže Zemlji. Pored toga što je vidljiva golim.okom sa površine naše planete, za ovu astronomsku pojavu je zanimljivo što se više nikad neće vratiti.

Hrvatski astronomski savez piše u svojoj objavi na društvenim mrežama da se kometa može videti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, moći će da je posmatrači primete kao bledu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika.

- Prolazak komete ZTF (C/2022 E3) za koju se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najverovatnije će biti kako ono kažemo "prvi put, zadnji put i nikad više", navodi se u saopštenju Hrvatskog astronomskog saveza. Naime, zbog njene parabolične putanje ona, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se verovatno više vratiti nego će najverovatnije izleteti iz Sunčevog sistema u međuzvezdani prostor.

Kometa C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sistema odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je opservatorija Zviki Transient Fasilito (po čemu i nosi ime ZTF) u martu 2022. godine.

Kometa je izrazito zelene boje zbog njenog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svetlosti. Sutra će kometa ZTF biti pored Zemlje na nekih 42 miliona kilometara, a već je proteklih dana bila primetna golim okom iz mesta s kvalitetnim tamnim nebom bez svetlosnog zagađenja.