Foto: Twitter/Times News Balkans

KO IZAZIVA VEŠTAČKI ZEMLJOTRES I ZBOG ČEGA?

Region Autor: S.S. | 20:14 Sreda, 15 02 2023 Foto: Twitter/Times News Balkans

Nedavni zemljotresi u Turskoj i Siriji, kao i serija zemljotresa koji su pogodili Balkanski region poslednjih 10 godina, ukazuju na važnost kvaliteta izgradnje stambenih objekata u regionu.

Zemljotresi u Turskoj i Siriji su uzrokovali ogromnu štetu i gubitke na ljudskim životima, a neki od razloga su loša izgradnja stambenih objekata i nedovoljna primena građevinskih standarda. Slično tome, u Balkanskom regionu, postojeća infrastruktura i stambeni objekti često su izgrađeni pre više decenija, što dodatno povećava rizik od štete u slučaju zemljotresa.

Nažalost i neki novi objekti su izgrađeni sa lošim kvalitetom, jer se ne poštuju standardi i postoji nedostatak nadzora nad građevinskim projektima. To znači da mnogi novi objekti u regionu mogu biti podložni oštećenjima u slučaju zemljotresa, što dovodi do gubitka ljudskih života i materijalne štete.

Stoga je ključno da se investira u kvalitet izgradnje stambenih objekata i da se postojeći objekti redovno održavaju i renoviraju kako bi se povećala njihova otpornost na zemljotrese. Takođe je važno podići svest o važnosti izgradnje sigurnih stambenih objekata i razviti bolji sistem nadzora i sprovođenja građevinskih standarda kako bi se osigurala sigurnija budućnost za region.

Raspitali smo se koje to kompanije vode posebnu brigu o kvalitetu izgradnje i naišli smo na par takvih, ali jedna nas je zaintrigirala. Kompanija Adora Business Group je prva u regionu testirala svoj kvalitet izgradnje izazivanjem veštačkog zemljotresa. Prvi veštački zemljotres uspešno je izveden 2013. godine na desetospratnici u modernom kompleksu, povodom 50 godina od katastrofalnog zemljotresa u Skoplju. Veštački zemljotres jačine 5 stepeni evropske makroseizmičke skale, organizovan u saradnji sa međunarodno renomiranim Institutom za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju (IZIIS), Rezultat? Nije naneo štetu na objektu! Ovo dokazuje da je Adora jedna od kompanija koja se bavi kvalitetnom izgradnjom i ujedno verovatno jedina na ovim prostorima koja se usudila da to i dokaže. 

Najveći zemljotres ikada zabeležen na Zemlji bio je zemljotres u Čileu 1960. godine. Ovaj zemljotres imao je magnitudu od 9,5 stepeni po Rihteru i zahvatio je područje od oko 1000 km duž obale Čilea.

Balkanski region je imao niz zemljotresa poslednjih 10 godina. Neki od najznačajnijih su:

•    Zemljotres u Albaniji 2019. godine (magnitude 6.4) koji je prouzrokovao veliku štetu i gubitke na ljudskim životima.

•    Zemljotres u Bosni i Hercegovini 2021. godine (magnitude 6.4) koji je izazvao veliku paniku i oštećenja u gradu Mostar.

•    Zemljotres u Grčkoj 2020. godine (magnitude 7.0) koji je prouzrokovao značajna oštećenja u nekoliko gradova.

•    Zemljotres u Srbiji (Kraljevo) 2010. godine (magnitude 5.3) koji je prouzrokovao oštećenja stambenih zgrada i kuća.