Foto: unsplash.com

Nezadovoljni radnici u Grčkoj, stupili u celodnevni ŠTRAJK zbog produbljivanja krize

Region Autor: K.C. | 09:29 Sreda, 06 04 2022 Foto: unsplash.com

Danas su grčki radnici započeli celodnevni štrajk širom zemlje zbog, kako kažu, produbljivanja krize, rasta cena, smanjenih prihoda, ometanja rada trajektnog saobraćaja, javnih škola i bolnica.

Kako prenosi Rojters, dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati protestom u centru Atine.

Samo dve godine nakon izlaska Grčke iz desetogodišnje finansijske krize, pandemija korona virusa koja je zaustavila putovanja širom sveta, nanela je ogromnu štetu turističkoj industriji u toj zemlji.

Sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, dodatno su pogoršale situaciju sa rastućom cenom energenata i još više ugrozile radnički standard.

„Poslednjih 14 godina radnici su nosili breme duboke krize koja je uticala na prihode i živote svih nas. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje na našilm plećima, a naša prava se smanjuju“, saopšteno je iz GSEE, krovnog sindikata grčkog privatnog sektora.

Godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je u februaru na 7,2 odsto, zbog porasta cena energije, stanovanja i transporta, što je 25-godišnji maksimum.