Foto: pixabay

Ovi lekovi će se i dalje izdavati na recept

Region Autor: M.S. | 10:28 Petak, 23 09 2022 Foto: pixabay

Ministarstvo zdravlja Crne Gore demantovalo je informacije koje su se pojavile u javnosti da će biti ukinuti određeni lekovi koji se izdaju na recept, tj. na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Ministarstvo zdravlja obaveštava građane da ta informacija nije tačna, te da se lekovi koji su pomenuti u tom kontekstu (Bromazepam, Lorazepam, Eritromicin, Zorkaptil, Panklav, Famotidin) i dalje nalaze na važećoj listi. Dakle, nije tačno da građanima od 1. oktobra neće biti dostupni na recept gore navedeni lekovi", kaže se u saopštenju.

Podsećaju da je nova Lista lekova koji se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, stupila na snagu u avgustu ove godine, s ciljem da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredeljenih za lekove građanima obezbede kvalitetni, bezbedni i efikasni lekovi uz najpovoljniju cenu.

"Revizija, odnosno ažuriranje Liste lekova očekuje se do kraja ove godine i pored nižih cena lekova, obezbediće i uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima", poručuje se u saopštenju.

Navode da je netačna informacija da će doći do poskupljenja lekova koji se nalaze na Listi i koje država plaća dobavljačima.