Foto: antena m

Preminuo profesor i crnogorski književnik Novak Kilibarda

Region Autor: M.S. | 17:19 Sreda, 24 05 2023 Foto: antena m

Crnogorski profesor, književnik i bivši političar i predsednik Narodne stranke Novak Kilibarda preminuo je juče u 90. godini. 

Po svojoj želji, sahranjen je danas u krugu porodice na gradskom groblju Čepurci. 

Kilibarda je rođen je 7. januara 1934. godine u Banjanima.

Završio je univerzitetske studije i doktorat nauka u Beogradu. Radio je u Višegradskoj gimnaziji, na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i na Univerzitetu Crne Gore.

Autor je velikoga broja romana i knjiga pripovedaka. Za svoje književno delo dobio je nagrade „Radoja Domanovića“, „Branka Ćopića“, „Jedinstva“ (za knjigu godine 1988), Srpske književne zadruge i Trinaestojulsku nagradu Republike Crne Gore.

Bavio se i politikom. Od 1954. bio je član Saveza komunista, ali je doživeo i progon u tom sistemu. Po uvođenju višestranačkog sistema bio je osnivač i predsednik Narodne stranke (1990–2000). Politiku srpskog ujedinjenja sa početka 90ih godina zamenio je politikom crnogorske nezavisnosti. Sa liderom Liberalnog saveza Crne Gore, Slavkom Perovićem, sklopio je koaliciju Narodna sloga 1996. godine.

Na izborima 1998. godine Narodna stranka postaje deo crnogorske parlamentarne većine, koalicije Da živimo bolje (DPS-SDP-NS). Sam Novak Kilibarda biva izabran za potpredsednika Vlade Crne Gore. Bio je i poslanik u skupštinama Crne Gore, ali i SFRJ, SRJ i DZ SCG. Tokom diplomatske karijere bio je šef informativno-trgovinske misije Vlade Crne Gore u Sarajevu i ministar-savetnik u Ambasadi Državne Zajednice SCG u Bosni i Hercegovini.