Foto: antena m

Registrovan drugi slučaj morbila u Crnoj Gori - potrebna vakcinacija bez odlaganja

Region Autor: M.S. | 21:38 Sreda, 24 04 2024 Foto: antena m

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas u popodnevnim časovima registrovao drugi slučaj obolevanja od morbila kod deteta uzrasta 12 godina iz opštine Rožaje, koje nije vakcinisano, saopšteno je iz IJZCG.

-Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti. Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku. U svim zemljama okruženja registrovano je obolevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 obolelih i najmanje 8 umrlih lica od kojih šestoro dece, četvoro mlađe od jedne godine. 

Morbile su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda. Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima sveže kontaminiranim predmetima, navode u saopštenju.

S obzirom da se oboljenje, kako kažu, veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do razvoja epidemija.

-Izvor infekcije je obolela osoba, a zaraznost traje 4 dana pre i 4 dana nakon izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i pre pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. 

Jedina prava mera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumeva primanje dve doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što pre nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbedna i veoma delotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom  vakcine kod dece rođene 2018.g. iznosi 81,3%, za rođene 2019.g. obuhvat iznosi 75,1%, za rođene 2020.g. obuhvat iznosi 66,9%, za rođene 2021.g. obuhvat iznosi 49,1%, a kod dece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 22,8%. S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprečavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolevanje, navode u saopštenju.

U slučaju pojave obolevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je, dodaju, isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom.

-Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gde je registrovano obolevanje u zemlji i van zemlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovaće i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda o čemu ćemo obavestiti javnost u posebnom saopštenju.

Izvor: Antena M