Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Snabdevanje Evrope gasom - prekid u Austriji, novi interkonektor u Bugarskoj

Region Autor: K.C. | 20:09 Subota, 01 10 2022 Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Isporuke ruskog gasa preko teritorije Austrije u okviru ugovora Gasprom eksporta sa kupcima u Italiji, obustavljene su danas zbog odbijanja austrijskog operatora da odobri tranzit, saopštila je ruska kompanija Gasprom.

Kako je Gasprom saopštio razlog za obustavu je u promeni propisa u Austriji koje su usvojene krajem septembra. "Gasprom radi na rešavanju problema zajedno sa italijanskim kupcima", navodi se u saopštenju ruskog gasnog giganta.

Za to vreme danas je u Bugarskoj pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana provoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gasovod dužine 182 kilometra koji se proteže od grada Komotinija na severu Grčke do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj transportovaće gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je na današnjok ceremoniji u Sofiji da je izvoz gasa iz te zemlje prošle godine iznosio oko 90 milijardi kubnih metara, od kojih je 8,2 milijarde otišlo u Evropu, što je porast od 40 posto u poređenju sa prethodnom godinom.

"Ove godine povećat ćemo izvoz i 11,5 milijardi će otići evropskim potrošačima. Ovog jula potpisali smo memorandum o razumevanju sa Evropskom komisijom i to je važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručimo naše isporuke prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev. Prema njegovim rečima, projekat gasnog interkonektora će imati važnu ulogu u osnaživanju energetske bezbednosti Evrope i doprineće diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je u Sofiji da počinje novo doba za Bugarsku i Jugoistočnu Evropu i da novi gasovod menja pravila igre.