Foto: antena m

Spajić: Do leta povećanje zarada prosvetarima 10 odsto bruto

Region Autor: M.S. | 21:14 Utorak, 20 02 2024 Foto: antena m

Završen je sastanak predstavnika Sindikata prosvete sa premijerom Milojkom Spajićem,  ministarkom prosvete, nauka i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem, na kome načelno dogovoreno povećanje zarada prosvetarima, koji ipak neće prekinuti štrajk dok ne dobiju pisane garancije.  

Premijer Milojko Spajić saopštio je da je sastanak bio produktivan i da su po njegovom sudu sve nedoumice rešene. 

-Smatramo prosvetare kao prioritetnu kategoriju i to su ljudi koji gaje budućnost naše dece. Mislim da smo večeras došli do rešenja koje je razumljivo za sve. Ne želimo da pojedinačno razgovaramo sa jednim po jednim sindikatom, kazao je Spajić.

Dodao je da su posvetari prioritet.

-Do leta imamo povećanje 10 odsto bruto i kumulativno povećanje od 17 odsto. I to je nešto što ćemo potpisati sutra.  Mislim da je to najbolje rešenje za sve i da ćemo na taj način ispoštovati prosvetne radnike, kazao je premijer, dodajući da moraju zakonski i sistemski da prave razlike u zaradama.

Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović kazao je da su nakon skoro tri sata  razgovora sa premijerom i ministrima dobili načelan predlog da, preko kofiicijenata, zarade idu 10 odsto od 1. jula, a onda dodatno kroz zakonska rešenja, počevši od 1. septembra. 

-Čekamo napismeno sve sutra, odnosno predlog u pismenoj formi. Koliko sutra glavni odbor će se oglasiti. Mi nastavljamo štrajk i sutra, najavio je Božović.

Predsednik Sindikata prosvete je kazao da je ministarka Jakšić Stojanović rekla da neće biti sankcija prema prosvetarima koji su štrajkovali.

-Mi smo spremni da nadoknadimo svaki izgubljeni minut, rekao je Božović, dodajući da je iz ministarkine priče shvatio da će tužba zbog štrajka biti povučena.

Izvor: Antena M