Foto: Pixabay

Ustavni sud Hrvatske - Milanović NE MOŽE biti ni mandatar ni premijer

Region Autor: K.C. | 14:36 Petak, 19 04 2024 Foto: Pixabay

Ustavni sud Hrvatske održao je vanrednu sednicu u vezi izbora i angažmana Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima kao neslužbenog kandidata za premijera te zemlje.

Predsednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslav Šeparović, je nakon sednice u obraćanju medijima kazao da je Zoran Milanović postupao mimo ustava te da ne može biti premijer.

,,Ustavni sud utvrđuje da je politička stranka SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda od 18. marta 2024. godine. Međutim, predsednik Republike nakon početka izborne kampanje sve do njenog završetka više je puta javno izjavio da neće poštovati upozorenja od 18. marta i kontinuirano ga je kršio svojim višekratno ponovljenim izjavama da on jeste u kampanji i to kao budući predsednik Vlade, prezentujući pritom politički program i članove svoje buduće vlade. Dakle, iako nije podneo ostavku na dužnost predsednika Republike Hrvatske, nastupao je kao budući kandidat predsednika Vlade”, rekao je Šeparović.

Predsednik Ustavnog suda je rekao da je Ustav iznad svih  te da predsjednik ne može istovremeno biti i kandidat za mandatara za sastav vlade jer se te dve pozicije međusobno isključuju.