Foto: ig/crvenazvezdafk

Britanski mediji PROTIVE SE Gaspromovoj reklami na Zvezdinim dresovima

Sport Autor: K.C. | 08:52 Četvrtak, 21 09 2023 Foto: ig/crvenazvezdafk

Mediji u Velikoj Britaniji posvetili su veliki prostor činjenici da beogradski klub na svojim dresovima nosi ime ruske kompanije „Gasprom“.

Dnevni list Miror preneo je izjavu Frenka Hjusinga, osnivača ekološke nevladine organizacije FFF, koji kritikuje UEFA zato što dozvoljava beogradskom klubu da nosi reklamu ruskog naftnog giganta.

UEFA je saučesnik u klimatskoj krizi. Od naftnih do gasnih kompanija preko avio kompanija i krstarenja. „Gasprom“ je najgori primer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svetu, nego i njen profit se sliva u Putinovu ratnu mašineriju", rekao je Hjusing i dodao:

– S jedne strane, „Gasprom“ je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalni rat, a sa druge strane kompanija koja je povezala i sa vrhunskim fudbalom.

Mančester siti je inače uklonio sve fotografije na kojima se nalazi natpis „Gasprom“ na dresovima igrača Crvene zvezde u svojim objavama na društvenim mrežama.

Ranije je zbog učešća na turniru u Sankt Petersburgu ukrajinski fudbalski klub Dinamo iz Kijeva poručio turskom Fenerbahčeu da ima „krv na rukama“ zbog odlaska u Rusiju na prijateljsku utakmicu sa Zenitom.

Dinamo je tada na svom Instagram nalogu objavio saopštenje sa crvenim mrljama na logou ruskog državnog energetskog giganta Gasproma, dugogodišnjeg vlasnika i sponzora Zenita.

„Krvavi novac Gasproma zasenio je sve za vas, ostavio vas je bez savesti i časti. Ništa ne može opravdati ovaj korak. Nijedan novac vam ne može nadoknaditi ovo sramno ponašanje“, poručio je tada kijevski Dinamo klubu iz Istanbula.